Pos.27. Käsittely Helsingin Hovioikeudessa kesäkuu 2003

27.7. Kuullaan Todistaja (ALV tarkastaja) Matti Paananen

 

27.7.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Syyttäjä:           Entä sitten tämä Etronia CityLinkin jälkeen? Olitteko sen kirjanpidon kanssa tekemisissä?
Paananen:         Mielestäni aika vähän, en muista tarkkaan. Olen varmaan joskus jotain kantaa ottanut, mutta en muista, kyllä mitä. Mutta varsinaisesti en kyllä mielestäni ole ...
Syyttäjä:           Te olette kertonut sivulla 51 kun kysyttiin Etronian kirjanpidon hoidosta: ”Jonkinlaista kirjanpitoa pidettiin, koska kävin vuonna -92 Etronia Oy:n tiloissa ainakin kaksi kertaa järjestämässä Etronia Oy:n kirjanpitoa yhdessä Vesa Kuusiston kanssa. On väärin puhua kirjanpidosta, koska aineistoa oli vain muutama mappi, jossa asiapaperit olivat epäjärjestyksessä. Muistini mukaan laitoin asiapaperit aikajärjestykseen.” Näin kerroitte esitutkinnassa.
Paananen:         Semmoista se on, totta.
Syyttäjä:           No, olitteko CityLinkin kirjanpidon osalta yhteydessä tähän varsinaiseen kirjanpitäjään, Haapalehtoon?
Paananen:         Muistaakseni yhden kerran ennen Hämeenlinnaan lähtöä kävimme siellä toimistossa viemässä aineiston sinne Kuusiston kanssa.
Syyttäjä:           Ottiko Haapalehto itse teihin yhteyttä?
Paananen:         (--?--) Hämeenlinnaan päin yhteydessä.
Syyttäjä:           Entäs sitten kun olette ollut Turussa käymässä, tai muutoin?
Paananen:         En ole koskaan kertonut tai ollut mitenkään tai sitä kautta ryhtynyt toimeen vaan menin suoraan sinne toimeen Kuusiston luo ja tehtiin. Useinhan siihen liittyi, ei usein, mutta saattoi olla talon autolla tavarankuljetustakin, koska sitä kauppaahan käytiin keskenään. Saatoin tuoda jotain. Kuusiston kanssa se pääasiassa tapahtui se toiminta.
Syyttäjä:           No, mites Kuusisto hoiti nämä yhtiön asiat? Oliks hänellä mitään alkoholiongelmia tai muuta vastaavaa, että joka olisi ollut esteenä?
Paananen:         Ei työaikana ainakaan häirinnyt. Minä sain ainakin asiani hoidettua siellä.

Syyttäjä:           Entä sitten Reinikaisen rooli tämän CityLinkin toiminnassa? Mitä voitte siitä kertoa? Ja myös Etronian osalta?
Paananen:         Kyllä se mitä taustalla on tapahtunut, se on toinen asia, mutta ei hän siellä käytännössä koskaan mielestäni mitään tehnyt -käytännön töitä.
Syyttäjä:           Entä huolehtiko hän jollain tavoin tilinpidon asioista? No, te olette poliisille kertonut näin sivulla 50: Kysymys: Kerro näkemyksesi NTC:n suhteesta CityLink Oy:hyn ja Etronia Oy:hyn? Teidän vastauksenne: ”Kaikki edellä mainitut yhtiöt kuuluivat jollain lailla Yrjö Reinikaisen vaikutuspiiriin. Yrjö Reinikainen oli vahvasti mukana CityLink Oy:n toiminnassa antaen minulle mm. useita kertoja erilaisia toimeksiantoja, jotka liittyivät CityLink Oy:n toimintaan. Yrjö Reinikainen mm. järjesti rahoitusta CityLink Oy:lle. Mielestäni CityLink ei olisi pärjännyt kovinkaan kauan ilman Yrjö Reinikaisen panosta. ” Mitä sanotte tästä?
Paananen:         No, mielikuvianihan nämä ilmeisesti on, joskus muistan noin sanoneeni.

Syyttäjä:           No, puhuitte tässä, että hän antoi teille toimeksiantoja, erilaisia toimeksiantoja koskien näitä yhtiöitä.
Paananen:         Siinä oli molemminpuolista laskutusta ja rahaliikennettä. Minä hoidin laskutusta, laskujen kirjaamista ja rahaliikennettä Hämeenlinnassa. En muista kaikkia yksityiskohtia, mitä kaikkia toimenpiteitä.. kyllä ne varmaan ilmi käy jostain aikaisemmasta. Mielestäni olen totuudenmukaisesti kertonut ne aikaisemmissa.
Syyttäjä:           Oliko Reinikainen tietoinen siitä, että CityLinkin kirjanpito oli hoitamatta?
Paananen:         Päätösasioihin en kyllä sekaantunut lainkaan, siihen oliko ne tehty vai ei.
Syyttäjä:           Entäs muuten tämän kirjanpidon, sehän sitten jossain vaiheessa jäi hoitamatta, niin puuttuiko Reinikainen jotenkin tähän asiaan?
Paananen:         Tilitoimiston kanssa olisivat tietenkin keskustelleet, en tiedä. Kuusistohan siitä vastasi silloin, kirjanpidon hoitamisesta, että se tulee tehtyä oikein.
Puheenjohtaja:   Entäs sitten kun se oli hoitamatta? Tulitteko jossain vaiheessa tietämään sen?
Paananen:         En tiedä, voi olla että siitä oli puhetta, en tiedä, on niin kaukaisia keskusteluja.
Syyttäjä:           Voin täältä sivulta 51 esittää esitutkinnasta: ”Kirjapitoaineisto oli Turussa CityLink Oy:n toimitiloissa. Yrjö Reinikainen oli harmissaan kirjanpidon tasosta, mistä syystä hän käski minun ottaa yhteyttä Vesa Kuusistoon ja järjestää kirjanpitoaineisto mappeihin ja toimittaa kirjanpitoaineisto kirjanpitäjälle.”
Paananen:         Minä olin varmaan just näin, reskontraa hoidin niin meillä oli molemmin puolin sitä. Eli vietiin sieltäpäin tavaraa ja miten päin se nyt olikin. Niiden täsmäyttäminen tietysti oli vaikeata, joo.
Syyttäjä:           No, mistä se Reinikainen sai tietää, että siinä oli kirjanpidon kanssa ongelmia?
Paananen:         Minä hoidin, NTC:n joka markkinoi niitä, reskontraa.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>