Pos.27. Käsittely Helsingin Hovioikeudessa kesäkuu 2003

27.8.1. Kuullaan Todistaja Vesa Juhani Haapalehto

 

27.8.7


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Niinimäki:          Minulla ei ainakaan ole mitään kysyttävää, että voin vuoron luovuttaa Harjulle.
Puheenjohtaja:   Joo, sitten Harju.
Harju:                Tuota, tätä kysyttiin teiltä alioikeudessakin, eli oliko jotain merkkejä kirjanpidossa, että olisi tapahtunut ohimyyntiä?
Haapalehto:       En havainnut semmoisia merkkejä.
Harju:                Näkyisikö teidän mielestä huomattava ohimyynti jollain tavoin.
Haapalehto:       No, yleensä näkyy. Toki tää aika, mitä me tätä hoidettiin oli suhteellisen lyhyt, mutta yleensä siellä tapahtuu sellasia kummallisia asioita, jos ohimyyntiä laajassa mitassa on. Ja tässä ei semmosia näkynyt.
Harju:                Ei muuta.

Puheenjohtaja:   Saittekste tässä suhteessa kuvaa siitä aineistosta tai jos se oli vaillinasta siltä ajalta kun te olitte, teitte sitä kirjanpitoa. Pystyittekö siitä sanomaan siitä ohimyynnistä?. Että kirjanpito olisi muuten kunnossa tai jos olisi ihan kunnossa, tässä kai ei oikein kirjanpito ollut kunnossa vai oliko se sitten niin? Että pystyisitte tän päättelemään tän yrityksen osalta?
Haapalehto:       Ei sitä tietty täysin pois sulkien voi pystyä päättelemään, mutta sellaisia tyypillisiä ohimyynnin merkkejä ei ainakaan tuona aikana havaittu. Mutta että tottakai, jos on oikein suunnitelmallisesti ja ovelasti järjestelty, niin periaatteessa tietty voi ajatella, että se ei näy. Mutta ei ainakaan tona aikana merkkejä tämmösestä ole.
Niinimäki:          No, ihan tähän täydentäen, mitä nää merkit on, josta ohimyyntiä voisi havaita?..muistatteko?
Haapalehto:       No, ensinnäkin tää asiakaskunta: kun tällä oli asiakkaana yritykset ja oli liikevaihtoverollista toimintaa, niin kun nää CityLinkin myyntilaskut on näiden asiakkaiden ostovähennyksiä,
niistä saadaan ostovähennykset, niin yleensä ei yritysten välisessä kaupassa ei edes hyväksytä, ei ole mitään syytä, että kukaan osapuolista olisi niinkun, lähde edes esittämään, ku ei siitä niinkuin hyödy mitään. Tässähän tää asiakasrakenne jo teki sen, et ohimyyntihän on silloin tyypillistä, voidaan epäillä jos se on kuluttajille, yksityisille ihmisille, joille ei mitään ostovähennyksiä tule, niin silloin se alttius on suurempi. Niin tässä ei ollut tätä. Ja yleensä sitte se näkyy joko että kassa menee miinukselle, tässä ei mennyt kassat miinukselle. Sitten selittämättömät omistajan panot, siis velkarahoitus sinne, et näillä on tyypillistä se, että yrityksen kannattavuus, tai se on koko aika rahapulassa, mutta sitten omistajalla on jostain syystä rahaa koko aika.

Kemppainen:     Anteeks, oliko toi jatkuva rahapula myös yksi?
Haapalehto:       No jatkuva rahapula sinänsä on yksi indikaattori ja siis huono myyntikate.
Kemppainen:     Oliks tässä huono myyntikate?
Haapalehto:       No, ku ei tästä saa sellaista täsmällistä laskelmaa, kun ei ole sitä tilinpäätöstä eikä mitään välivarastolaskelmia tosta väliltä.
Kemppainen:     Niin, anteeksi jatkuva rahapula ja omistaja laittaa rahaa..
Haapalehto:       Niin selittämättömästi, et omistajalla kuitenkin rahaa on, vaikkei firmalla oo
. Siitä on tämmöine yksi, että lasketaan näitä ostettuja kappaleita ja myytyjä kappaleita. Me ei nyt tämmöstä laskettu, kun ei ollut tämmöistä toimeksiantoa.
Puheenjohtaja:   *selvittelee todistaja palkkiota ja päivärahoja sekä matkakustannusten korvausta ja ennakkovalmistelusta palkkiota*

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>