8. Dexa®, valmistuksen lopettamispäätös

8.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

8.1.1. Kausaalisia seurauksia – vaikeita päätöksiä – yritystä on vielä

Opetusministeriö - ministeri Kaarina Suonion antamastaan lupauksesta huolimatta ei helpottanut mahdollisuuksiamme myydä tuotteitamme valtion hankintakeskukselle. Koskaan emme saaneet Valtion hankintakeskukselle myytyä ainuttakaan tuotettamme. Tekijänoikeusmaksut, maahantuontia harjoittavien yhtiöiden sekä yksityisten toimijoiden harmaatuonti, johti hintatasoon joka eväsi kaikki mahdollisuudet toimia kannattavasti. Valmistus tuli kannattamattomaksi ulkoisista seikoista johtuen, ei valmistusprosessin kustannuksista johtuvista syistä. Valmistusteknologian sekä kustannusten hyvän hallinnan kautta sisäiset kustannusrakenteemme olivat kunnossa. Markkinoilla vallinneet viidakon lait johtivat kannattamattomaan toimintaan ja tappiot ylittivät suuruusluokan jota ei voinut hallinnollisin ratkaisuin korjata. Yhtiön taloutta rasitti Keski-Suomen lääninveroviranomaisten mielivaltaisen verotarkastuskertomuksen seuraukset, jonka maksoimme kokonaisuudessaan. Olimme vaikeiden päätösten edessä. Mika kutsui hallituksen koolle mökilleen keväällä -88. Matka suoritettiin Mikan kipparoidessa - lentäen. Mantereen puolella sijainneelta kalansavustamolta noudimme tuoreen savulohen ja jatkoimme matkaa Mikan kopterilla Hangon edustalla sijainneeseen saareen. Ympäröivä luonto ja hiljaisuus yhdessä luomallaan rauhallisella ilmapiirillä osallistui luontevasti yhteisten asioiden ratkaisemiseen, keskityimme asiaamme. Pohdittavaa riitti.

8.2.1 Olosuhteiden pakottamaa suunnittelua ja toteutusta

Olimme edellisenä vuotena 1997 joutuneet kohtaamaan toimitilaamme kohdistuneen uhan. Tervakoski Oy oli päättänyt myydä kiinteistön jonka vuokralaisia olimme. Kiinteistön oli päättänyt ostaa RaniMuovi Oy, joka toimi kiinteistön yläkerrassa. Meillä ei ollut vaihtoehtoja, kaupasta oli ollut selkeä suunnitelma josta emme olleet aiemmin saaneet tietoa. Scandexa toimi kiinteistön alakerrassa. Olimme tilakysymyksen johdosta joutuneet ajolähdön eteen. Ratkaisimme asian niin, että päätimme rakentaa omat tilat yhtiölle. Tavoite oli rakentaa toimitilat sellaisiin olosuhteisiin jossa kiinteistön arvon voitaisiin olettaa kehittyvän ajan saatossa. Tämä viisaasti toteutettuna mahdollistaisi yhtiön toiminnallisten tappioiden leikkaamisen. Aikataulu oli kireä, vuokratilat oli määrä saada vapaaksi v.1988 kesällä. Päätimme rakennus-suunnitelmien ja piirustusten laatimisesta (halli, sosiaalitilat ja konttori yht. noin 1400 m2) heti kun saamme asiasta omat lopulliset päätöksemme. Rakentamispäätös syntyi varsin nopeasti. Mika oli asiaan perehtynyt ja sopinut menettelystä Markun kanssa. Suunnitelmien jälkeen tehtäväkseni jäi selvittää edullisin tapa ja samalla kestävin rakennustekninenratkaisu rakentaa. Siporex tarjoukset olivat edullisemmat, mutta hämeenlinnassa sijaitseva K-Betoni oli eräin edellytyksin valmis alittamaan edullisimman saamamme hintatarjouksen. K-Betonilla oli vapaata kapasiteettia talvella –87 / –88 ja oli valmis tekemään hallin kantavat rakennelmat kuin myös betonielementit varastoon. Sieltä ne olisi saatavilla kun rakentamispaikka ja rakentamisaikataulu ratkeavat. Pääsimme mielestämme hyvään sopimukseen ja rakennus ikään kuin tilattiin varastoon. v.1988 alussa saimme Hämeenlinnan kaupungilta kohtuullisen tarjouksen Ratasniityllä sijaitsevasta teollisuustontista ja hyväksyimme sen. Tonttikaupan piti saada lain voima ennen rakentamistöiden alkua. Näiden välipäivien aikana sovin Hannu Viitasen kanssa (Viitasen kaivin Orivedellä) joka kuului ystäväpiiriini, siitä kuinka uudisrakennuksen pohja työt tehdään. Tontti sijaitsi hyvällä moreeniharjulla ja oli parasta mahdollista rakennusmaata. Tonttikaupan saatua lainvoiman huhtikuun alussa, aloimme samana aamuna rakentaa. Viitanen oli yöllä ajanut paikalle suuren kaivurin ja näin pääsimme alkuun. Orivedeltä löytyi myös antureiden valuporukka ja parin kolmen viikon kuluttua oli anturat valettu.

K-Betonin urakaan kuului rakennuksen pystytys, kaikki elementit, pilarit ja betoniset kattotuolit olivat valmiina. Oli kulunut vajaa kaksi kuukautta rakennusluvan saannista ja hallin runko oli pystyssä. Vaativat ilmastointi, sähkö, kuin myös putkityöt urakoitiin eripuolilla Suomea sijainneille aliurakoitsijoille. Naapurini Tapio Korkeamäki oli rakennusinsinööri, hän otti tehtäväkseen sivutoimisen vastaavan mestarin työt. Kiihkeä rakentaminen ja tiukka aikataulu veivät hänen aikansa lähes kokonaan huolimatta osa-aikaisesta sopimuksestamme. Aika ajoin näytti siltä, että äärimmäisyyteen hiottu tiukka aikataulu ja yhden ihmisen repeäminen joka suuntaa olivat hänelle liikaa. Tästä huolimatta hän suoriutui vaativasta tehtävästä paremmin kuin kiitettävästi. Työ saattoi olla hänen kisällintyönsä josta saaduille kokemuksille oli tulevaisuudessa paljon käyttöä, jäimme hänelle kiitollisuudenvelkaa. Pääsimme muuttamaan tehtaamme Heinäkuun lopussa –88, syyskuussa muutti myös konttori Tervakoskelta Hämeenlinnaan.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>