Pos.27. Käsittely Helsingin Hovioikeudessa kesäkuu 2003

27.7. Kuullaan Todistaja (ALV tarkastaja) Matti Paananen

 

27.7.9


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Kemppainen:     Tuota, mistä te olette sitten saanut rahat tämän…?
Paananen:         Kyllä tämä kirjanpidosta selviäisi, jos kävisi kirjanpidon läpi. En ole itse näitä sijoittanut, niin kyllä siellä jostain lähde löytyy kirjanpidosta.
Kemppainen:     Joo
Paananen:         Nostettu joltain tililtä, käsittääkseni. Eli tässä nyt on, NTC:n kirjanpidosta se selviää. –92 kirjanpidosta.
Kemppainen:     Joo. No, nyt se ei ole tässä käytössä, niin siinä on kuitenkin se liite 27.1, niin siinä on Kuusiston käteiskuittaus. Se on 4. päivä helmikuuta –92. Tuohon verotarkastukseen liittyen, niin silloin te olette ilmoittanut, ettei Kuusisto olisi 4. helmikuuta tuota käteiskuittia kuitannut, vaan että Kuusisto on soittanut Turusta teille ja pyytänyt NTC:ltä suoritusta myyntisaamisista.
Paananen:         Tämä on sitten se tapaus, jota muistelin, että olen käynyt pankissa Hämeenlinnassa hoitamassa tämän. Ja myöhemmin sitten, tai tehnyt siellä käydessäni. Allekirjoittanut. Kyllä hänkin kävi Hämeenlinnassa joskus. Tuota Kuusiston allekirjoitusta---
Kemppainen:     Onko siis tämä Kuusiston kirjoittama käteiskuittaus tehty teidän maksun jälkeen?
Paananen:         Ei, vaan minä olen laatinut nämä saman tien kaikki. Kun BASF:in raaka-aine-erä maksettiin, niin tein samalla hetkellä molemmat: tilisiirtokuitin ja sitten tämän NTC:n ja CityLinkin välisen kuitin.
Kemppainen:     Joo. Mutta mistä teillä on nyt ollut tämä 16.291 markkaa rahaa? Oletteko sen nostanut NTC:n..?
Paananen:         Se selviää NTC:n kirjanpidosta. Tyhjästä se ei ole voinut, kyllä siellä rahanlähde löytyy.
Kemppainen:   Oliko teillä NTC:n tilinkäyttöoikeus?
Paananen:       Oli.

Kemppainen:     Tuota, sitten siinä on se seuraava todiste 14, siinä on liite 28. Se on kaksisivuinen. Se on tämä liite 28.1. Siinä on tällainen maksu ulkomaille. Siinä keskellä tositetta lukee: Veloitettava tili. Muistatteko ulkoa, että siihen on ilmeisesti verotarkastajat kirjoittaneet, että ”NTC osakeyhtiön tili”?
Paananen:         Se on minun käsialaa ja sen yläpuolellakin oleva. Eli olen selvittänyt sitä kirjanpitoa varten ja nämä kaikki kommentit tässä ovat minun.
Kemppainen:     eli..
Paananen:         Paitsi tuolla: ”tiliöinti” ei ole minun.
Kemppainen:     Kertoisitteko sitten, että mitä tuo maksu ulkomaille, mitä siitä ilmenee ja miksi siinä on nuo selitykset?
Paananen:         Ensinnäkin, tämä on lähtenyt NTC:n tililtä ja minä olen tätä selvittänyt. Olen ymmärtänyt ja kirjannut tämän NTC:n kirjanpidossa sellaisena tositteena, että CityLink on saanut rahaa NTC:ltä, koska CityLink on tässä maksaja. Eli tämä on CityLinkin lasku maksettu NTC:n tililtä, rahatapahtumana käsitelty. Tässähän on CityLink ostanut Ruotsista, tässä ei mainita tuotetta, mutta tuo Engström, eiköhän se ollut se raaka-ainetoimittaja. Mutta maksu on suoritettu NTC:n tililtä. Minä en ole antanut tämmöiseen määräystä varmaankaan. Omasta mielestäni en ole tämmöiseen, tähän maksuun siirtoa ulkomaille ollut tekemässä
Kemppainen:     No, nyt kun näin on tehty, niin miten se sitten on tavallaan.. Jos NTC on maksanut CityLinkin puolesta jotakin, niin miten se NTC:n saatava on sitten…
Paananen:         Mulla on tämä ollut lähtökohtana kakkossivun tekemisessä. Eli tämä kakkossivu on, minkä minä olen tehnyt tämän ykkössivun perusteella. Olen havainnut, että tililtä on rahaa siirretty, niin hyvä se on selvittää mihin se on mennyt ja mihin tarkoitukseen. Tässä nyt on sitten CityLink ja NTC sen sitten.. eli käytetty laskusaataviin tämä raha. CityLink on tietenkin tämän oman raaka-ainelaskunsa kirjannut omaan kirjanpitoonsa.
Kemppainen:     Tämä on nyt kohdistettu useampaan laskuun, niin ilmeneekö tästä nyt se teidän kertomanne toimintatapa, että te pyritte aina vanhimpaan laskuun sen ensin kohdistamaan?
Paananen:         Siinä olen lähtenyt lasku 635, 639 ja 640. Kyllä se tarkoitus oli sellainen. Riittäähän nämä merkinnät siihen.
Kemppainen:     Joo, tuota sitten annan teille tuon todisteen 39.
Puheenjohtaja:   Tässä välissä kysyn, että onko se yleistä että tällä tavalla joutuu kirjanpitäjä tätä maksuliikennettä selventämään kirjanpitoon? Ja jääkö käytännössä paljon tämmöistä siihen kirjanpitotyöhön? Tämähän on aika monimutkaisesti mennyt noin kirjanpidollisesti, eikö niin?
Paananen:         Niin, no eihän tämä normaali tilanne ole. Olihan niitä nyt joitakin tämmöisiä.
Puheenjohtaja:   Pidetäänkö tässä vaiheessa tauko, hänen kanssaan taitaa mennä pitkään, jatketaan 15 vaille 11.
Kemppainen:     Pidetään vaan.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>