Missä ovat islantilaisen pankin 1,5 miljardia euroa - "Long time to sea"

pv 08.10.08


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Viimeisten kuukausien ajan ovat kansakunnat seuranneet globaalin talouskriisin etenemistä. Suomessa koimme 15–18 vuotta sitten, mm. silloisen presidenttimme Mauno Koiviston jääräpäisten toimien tuloksista syntyneen laman seurauksia. Nyt koko maailman globaali presidentti - Sese Seko Bush, "vai miten se nyt on" - on ohjannut ylivelkaantuneen valtiomahtinsa karille niin pahasti, että koko maailma maksaa hänen toimiensa synnytämää laskua. Talousviisaat ovat pitkään odottaneet, että Yhdysvaltojen jatkuvasti kasvava ulkomaanvelka johtaa ongelmiin. Samalla on kuitenkin ihmetelty Yhdysvaltojen talouden sietokykyä. Nyt tämä massiivinen alus on karilla - pitkään. Kapteeni Bush - lausuessaan karilla seisovasta aluksestaan "Long Time no sea" kertoo karulla kielellä, että hänellä ei ole enää tehtävää. Valtiolle kävi kuin hänen aiemmin hänen johtamilleen yrityksille, karilla ollaan, "Long Time no sea". Bush jää saarelleen yksin, merille tai meren yli ei hänellä ole asiaa, historia kertoo jälkipolville tästä haaksirikosta karua kieltään.

Suomi on olosuhteista huolimatta varsin hyvissä kantimissa. Islanti ei ole, ei ole myöskään Yhdysvaltain poliittiset tukijat, kuten Englanti. Rattoisaa elämää on vietetty EU:n tuella myös Espanjassa sekä Italiassa. Nyt nämä maat joutuvat kiristämään vyötä ja samalla EU:n yhtenäisyys tulee kokemaan kovia. Saksa on Euroopan talouden kruununjalokivi, tämä tulee ottaa huomioon. Saksan säästämisaste yhdessä yhteiskunnan vahvan talouden kanssa tekee tästä EU:n yhteisössä maan, jonka hallituksen sanomaa joudutaan kuuntelemaan tarkasti. Tämän tulevat huomaamaan myös uudet EU maat. Viro on Baltian maista maa joka tulee kokemaan reaalitalouden tuulet kovimmin. Ruotsalainen raha ei riitä kaikkeen siihen tukeen jota Viro tulee tarvitsemaan. Tulevaisuudessa mm. Virolaisilla on odotettavissa, että (kenen laivalla) "How to go to sea"

Me Suomessa olemme juuri saaneet lottovoiton. Toisen tappio on toisen voitto. Kun Islantilainen sijoitusyhtiö hävisi juuri 1,4 miljardia Suomessa suoritetussa osakekaupassa, toisin sanoen 10.000 euroa jokaista työtätekevää Islantilaista kohden. Tämä summa on nyt voittona niiden myyjien taskuissa jotka vuosi sitten myivät ja nyt ostivat takaisin. 1,4 miljardia Euroa - myynnin/takaisin oston välisenä erotuksena/voittona on summa josta voimme olla iloisia, ellemme samalla tuntisi sääliä niitä Islantilaisia kohtaan jotka joutuvat tämän rahan tienaamaan takaisin - silliä pyytämällä ja kauppamaalla. Islantilaisille sopii sanoa, että "Long Time to sea". Raha ei haise, silli tuoksuu - toivottavasti hyvälle - sillä tämän osakekaupan tappio Islantilaisille merenkulkijoille on vain murto-osa siitä tappiosta jonka he ovat lyhyessä ajassa itselleen ansainneet. Emme kykene kuvittelemaan minkälainen arki ihmisille Islannissa koittaa? ellei EU yhdessä muiden länsimaiden kanssa ryhdy tukemaan tuota 320.000 ihmisen minivaltiota, tästäkin huolimatta "Long Time to sea"

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>