Päivän terni on välittäminen

pv 28.09.08


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Kuluneen viikon aikana olemme saaneet lukea lähimmäisten kuvauksen Matti Saaresta. Kuvaus kertoo varsin myönteisessä hengessä nuoresta henkilöstä, joka on joutunut kokemaan mm. koulukiusaamista. Kiusaaminen on jäänyt vaivaamaan Matti Saaren sielunelämää , eikä hän ole saanut apua tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Omaiset ovat kohdanneet täysin ennustamattoman katastrofin jota eivät kykene yksin ylittämään. Lähimmäiset kuin myös yhteisöt ovat antamassa tukea omaisille suuressa surutyössä. Viranomaistaho/ ministeri lausuu asiassa, että aseet eivät tapa - ihminen tappaa. Onko niin, että Matti Saari olisi kyennyt tappamaan 10 koulutoveriaan sekä itsensä ilman asetta. En pidä tätä mahdollisena.

Ministeri Anne Holmlundin ja viranomaisten lausumat asiassa ovat käsittämättömiä. Mikä on johtanut siihen, että Suomessa löytyy 100 asukasta kohti 30 asetta. Virossa vastaava luku on 3,9." Õhtuleht kiinnitti huomiota Suomen aselainsäädäntöön. Lehti kertoi, että Suomessa on jo aiemmin kritisoitu maan vapaamielistä aselainsäädäntöä ja että Suomen sisäministeriön aserekisterin mukaan suomalaisilla on 1,6 miljoonaa luvanvaraista ampuma-asetta. Tilastojen mukaan luvallisia aseita maan asukasta kohden on ainoastaan Yhdysvalloissa ja Jemenissä. Suomessa on lainmukaisia aseita kansalaista kohden kolmanneksi eniten maailmassa.

Poliisi ja tutkiva journalismi ovat keskenään joutuneet sanaharkkaan poliisin antamista ristiriitaisista lausumista. IS:n useista erittäin luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan poliisilla oli neljä päivää ennen Kauhajoen surmia määräys hakea Matti Saarelta ase heti pois. Puoliautomaattipistooli oli määrä hakea Saarelta pois ennen maanantaiaamua ja koulujen alkua. Valtuutuksen operaatiolle antoi IS:n tietojen mukaan Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö Vesa Nyrhinen. Asian todellinen tila on varsin ikävä. Poliisi pyrkii manipuloimaan asiaa raskaammalla kalustolla: Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi lauantaina STT:lle, ettei Ilta-Sanomien kuvaus Saaren aseen takavarikointiyrityksen etenemisestä pidä paikkaansa.
– "Asia ei tapahtunut näin. Tunnen prosessin, ja koska se on tutkinnan alla, en kommentoi enempää".
Ilta-Sanomien uutinen perustuu erittäin luotettaviin lähteisiin. Tietojen paikkansapitävyys on tarkistettu myös Paateron lauantaina esittämien kommenttien jälkeen, kertoo Iltasanomat artikkelissaan. Ristiriitaisuuksien esille tulo poliisitoiminnassa on kiusallista poliisille, se peräänkuuluttaa ja vahvistaa sitä julkikuvaa joka viimeisten kuukausien aikana on poliisin toiminnasta syntynyt.

Poliisin julkikuvaa muokkaavat poliisin suorittama kansalaisiin ja myös viranomaisiin kohdistama uhkailu, ristiriitaiset lausumat, houkuttelu vääriin lausumiin, suostuttelu rikolliseen toimintaan, valeostojen järjestäminen, osallistuminen huumerikoksiin, jne. Pahimpana lienee poliisin ja syyttäjien uhkaava käytös jonka kohteeksi ovat joutuneet niin valtioneuvosto kuin oikeuslaitoksemme.

Tutkivan journalismin tulee saada toimia myös olosuhteissa jossa viranomaistahon kyseenalaiset toimet tulevat esille. Tärkeää on lehdistöllemme kuuluva sananvapaus. Kaikki rajoitukset sananvapauden rajoittamiseksi on selkeästi tyrmättävä. Oikeudenmukaisuus, toisistamme välittäminen, lähimmäisen rakkaus ovat demokraattisen yhteiskunnan peruspilari. 

 

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>