Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

25.3.1.8


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Syyttäjä:            Mistä syystä tämä kauppa tapahtui sitten Kuusistolle?
Reinikainen:     Sen jälkeen kun tämä konkurssihakemus tuli, minulla ei ollut mitään käyttöä minkäänlaiseen toimintaan. Ajattelin nyt jauhot yhteen pussiin ja nyt selvitetään tämä ja lopetetaan kaikenlainen muu toiminta. Mutta kun se Scandexa selkiytyi hyvin nopeasti ja minullekin selkiytyi, että ei tästä nyt olla viittä vuotta piinassa, niin aloitin harjoittamaan liiketoimintaa sillä osaamisella kuin kykenin ja perustin tämän ky:n uudestaan. Mutta sitten hän myi sen myöhemmin. Ei hän sitä Takarajaa tarvinnut sitten enää kun Paananen oli pois. Eihän siellä ollut mitään. Ei ollut ketään töissä.
Syyttäjä:          Toimiko tämä Takaraja Kuusiston aikana?
Reinikainen:     Toimi täysillä niin kauan kuin Paananen lähti, oli kyse sitten 1993 alussa tai jossain tässä vaiheessa.
Syyttäjä:             Olitteko te sinä aikana mukana siinä toiminnassa?
Reinikainen:     Luonnollisesti olin katsomassa päältä sellaisia asioita, mitkä liittyivät vanhaan historiaan tai suhteisiin. Paananenhan hoiti useiden yritysten tilejä. Siis eihän se ollut yksin Scandexa tai NTC Internationalia, vaan siellä oli kauppoja, oli kenkäliikkeitä ym. ja ne hän hoiti siellä.
Syyttäjä:            Oliko teillä työsuhde?
Reinikainen:     Ei ollut mitään palkkaa, että se oli kyllä ihan tällainen luottamussuhde, että jos siihen tuli asiaa, niin minä olin siellä.
Syyttäjä:           Sinä aikana kun Kuusistolla oli tämä yritys, niin missä se toimi fyysisesti?
Reinikainen:     Kuusisto ei koskaan muuttanut tätä yrityksen kotipaikkaa, vaan se oli aina Riekontie 13, eli minun silloinen kotini ja tämänpäiväinenkin vaimoni kotiasunto. Minä olen itse joutunut Hämeenlinnasta muuttamaan.
Syyttäjä:           Anteeksi, toimisto.
Reinikainen:     Kyllä siis hyvin vaatimattomassa muodossa.
Syyttäjä:           Sitten mä kysyn näistä Sukabun osakkeiden myynnistä 18.4.1991. Tehän myitte ne Yrjö Reinikainen Ky:ltä - Citylinkille?
Reinikainen:     Kyllä.
Syyttäjä:           Mikä käsitys teillä on, miksi Kuusisto ne osti?
Reinikainen:     Sitä kysyi Harju minulta. Ja minä kerron sen teille samalla tavalla. En minä olisi ostanut. Kuusisto osti ne ja mitä tulee Scandexaan, Scandexan hallitus tai omistajat, Arpiainen  ja Roiha olivat hyvin karismaattisia henkilöitä ja myöskin varakkaita. Kyllä Arpiaisen tulo helikopterilla pihaan vaikuttaa keneen tahansa. Ja kyllä sellaisen yrityksen osakkeet, minäkin olin ostanut niitä pienen osan lisää aikaisemmin, niin ilmeisesti ne pystyy myymään, ja saattoi siihen tietenkin vaikuttaa tämä yhteistyö Scandexan kanssa. Sehän oli kuitenkin vain minoriteetti, ei majoriteetti, joka myytiin. Siis pääomistushan oli yhä edelleen pääomistajilla Roihalla ja Arpiaisella.
Syyttäjä:           No tämä hinta oli 280.000 markkaa ja Sukabuhan meni konkurssiin pian tämän jälkeen.
Reinikainen:     Niin, ikävä kyllä.
Syyttäjä:           Onko ymmärrettävissä niin että tekin olette sitä mieltä, että tämä oli ylihintainen?
Reinikainen:     Jälkeenpäin tarkasteltuna on luonnollisesti myönnettävä, että asia on näin. Ei siitä pääse mihinkään, mutta tilanne oli silloin tämä ja se on eri asia. Tästä tietenkin voidaan haarukoida tätä jälkeenpäin. Jälkiviisaus, se ei oikeastaan kuulu minunkaan analysoitavaksi, vaan se on sitten Kuusiston analysoitava.
Syyttäjä:           Sitten mä kysyn tuosta Citylinkin kirjanpidosta. Te jo vastasitte kysymykseen, että te ette millään lailla ohjaillut sitä. Paananenhan oli työsuhteessa tähän teidän yritykseenne.
Reinikainen:     Silloin?
Syyttäjä:           Joo.
Reinikainen:     Kuusiston yritykseen!
Syyttäjä:           Kuinka paljon, annoitteko te Paanaselle missään vaiheessa ohjeita, että hän pitäisi huolta tästä Citylinkin kirjanpidosta?
Reinikainen:     Kuusisto, Paananen ja Reinikainen kävivät lyhyen keskustelun Hämeenlinnassa, jossa Kuusisto kertoi että hän tarvitsee sitten apua tämän atk-järjestelmän pystyttämisessä, sen sisällön kouluttamisessa ja aineiston käsittelyssä.
Syyttäjä:           Silloin alussa?
Reinikainen:     Joo, hyvin varhain ja Paananen kertoi, että kyllä hän voi siinä auttaa. Minä olin samaa mieltä, että ilman muuta, että jos Paananen on valmis, niin hän on oikea henkilö kouluttamaan ja auttamaan sinua tässä. Ja niin Paananen teki. Ei siinä sen enempää keskusteltu. Hän hoiti sitä itsenäisesti ja kuten hän on kirjallisessa lausunnossaan, - joka täällä tulee kyllä myöhemmin esille, - kertonut niin hän on juuri sillä tavalla toiminut. Hän on hoitanut reskontraa, hän on pistänyt sen aineiston mappiin sellaisessa järjestyksessä ja sillä tavalla, että se on kirjanpidollisesti mahdollisimman hyvin tallennettu mappiin ja Haapalehto suoritti tämän kirjanpidon, siis itse fyysisen kirjanpidon.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>