Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

Pos.3.2 Vesa Kuusisto todistelutarkoituksessa

25.3.2.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Vesa Kuusistoa kuullaan todistelutarkoituksessa ja ensimmäisenä kysyy Asianajaja Harri Niinimäki. Kuuleminen seuraavassa kokonaisuudessaan.

Nauha 4.1
Niinimäki:         Mä pyytäisin aivan lyhyesti aluksi kertomaan työhistoriasi 80-luvulla ja sitten miten oli Scandexassa, mitä tehtäviä siellä teit.
Kuusisto:          Herra puheenjohtaja, arvoisat oikeuden jäsenet, syyttäjä. Vuonna 1978 ostin tällaisen pintakäsittelyalan konkurssipesän. Vuokrasin tilat täältä - se oli Helsingissä, Malmilla toimiva yritys ja pyöritin sitä Helsingissä niin kauan kunnes Helsingin kaupunki osti tämän kiinteistön, teki vuoden vuokrasopimuksen ja vuoden jälkeen ilmoitti, että se laitos tai rakennus puretaan. Tilalle oli asemakaavassa merkitty linja-autojen kääntöpaikka.
Niinimäki:         Kauanko tuo yritys toimi, missä vaiheessa sinä luovuit siitä?
Kuusisto:          No siinä vaiheessa sitten - Riihimäen kaupungin kanssa - neuvottelujen jälkeen kaupunki rakensi meille hallin sinne ja siellä alkoi toiminta tuossa 80-luvun alkupuolella, anteeksi 1982. Totesin, että toiminta ei kannata ja myin yrityksen pois 1983 syksyllä. Sen jälkeen olin pintakäsittelylaitoksella työnjohtajana Tampereella, kunnes 1985 syksyllä siirryin Scandexa Oy:n palvelukseen piirimyyntipäällikön ominaisuudessa, alueena Länsi-Suomi ja tässä tehtävässä toimin kasettimyynnissä Länsi-Suomen alueella vuoteen 1989. Loppuvaiheessa toimin jonkin aikaa täällä myöskin tehtaalla tällaisissa tuotannonjohtotehtävissä ja sen jälkeen olin työttömänä, tai tein töitä mitä sain. 1990 ihan loppuvuodesta menin sitten tapamaan Reinikaista, tavallaan ihan vain moikkaamaan kun ei oltu pitkään aikaan nähty ja siinä yhteydessä siten tuli, minä olin vähän saanut hajua siitä, että Scandexa oli lopettanut tämän videokasettivalmistuksen ja se tuli jutuksi siinä yhteydessä sitten ja taisi samalla kertaa olla käymässä siellä myöskin Heikki Metsäpuro ja asiasta keskusteltiin ja neuvotteluja jatkettiin sitten 1991 heti alkuvuodesta ja perustin sitten tämän tai ostin tällaisen pöytälaatikkoyhtiön Citylink Oy:n. Heikki Metsäpuron kanssa käytiin se tuolta Heinolasta ostamassa ja minä olin ainoa osakkeenomistaja. Siitä lähti sitten Citylink käyntiin.
Niinimäki:         Esittäisin todisteen numero 2, se on tämä 22.3.1991 päivätty Scandexan ja Citylinkin välinen sopimus, sanoisinko yhteistoimintasopimus. Pyytäisin Kuusistoa kertomaan, että mitkä olivat tavallaan hänen mielestään tuolloin ne edellytykset, joilla Citylink saattoi ryhtyä sitä liiketoimintaansa suunnittelemaan ja käynnistämään? Mihinkä seikkoihin se perustui?
Kuusisto:          No se perustui niihin seikkoihin, että rahaa ei liiemmälti ollut käytettävissä, joten ostaminen, laitteiston ostaminen ei voinut tulla kysymykseen. Täytyi yrittää päästä sellaiseen sopimukseen, että siihen pääsee melko pienin kustannuksin, jolloin ainoa vaihtoehto oli tämä, että koneet ja laitteet vuokrataan ja minulle mahdollisimman edullisin ehdoin. Tässä saattaa olla jotain sellaisia ehtoja, joita ei yleensä ole, mutta se johtuu siitä että mä halusin turvata myöskin omaa osuuttani.
Niinimäki:         No sitten asiakirjoista käy ilmi, että tämä Scandexa ajautui konkurssiin. Mitenkä se sitten taas vaikutti Citylinkin ja sinun asemaasi?
Kuusisto:          No se aiheutti erittäin vaikean tilanteen, että siinä ei vähään aikaan oikein tiennyt mitä tehdään tänään. Että tapahtuuko vielä jotain pahempaa, vaiko ei
Niinimäki:         Tästä sopimuksesta todistetta 2 siihen kuin asiakirjojen mukaan Citylink on sitten aloittanut toiminnan on kulunut monta kuukautta. Mitä näinä kuukausina sitten tapahtui?
Kuusisto:          No siitä meni hyvin suuri osa ajasta toimitilojen etsimisessä ja niitten, ennen kuin ne löydettiin ja mistä, niin siihen kului tämä väliaika. Se oli hyvin pitkä prosessi.
Niinimäki:         Tuliko tämä Scandexan konkurssi sinulle yllätyksenä? Olitko siihen osannut varautua?
Kuusisto:          Täysin yllätyksenä.
Niinimäki:         Mitä silloin oli puhuttu, kun täältä käy ilmi toisaalta, että sinä olet ostanut nämä Scandexan osakkeet Yrjö Reinikainen Kyiltä, niin mitä tietoa silloin tästä Scandexasta sait?
Kuusisto:          No minähän tunsin yrityksen varsin hyvin vanhastaan ja tunsin myös henkilökohtaisesti nämä pääomistajat, enkä tiedä oliko siinä sitten muita omistajia ollenkaan, tarkoitan siis Roihaa ja Arpiaista, ja tiesin minkälaisia henkilöitä he ovat, että pitävät varmaan tarkkaan maineestaan kiinni, eikä tapahdu mitään tällaisia äkkinäisiä. Tää oli sitten yllätys, että Scandexa menikin yhtäkkiä konkurssiin.
Niinimäki:         Tuliko tämä NTC sitten sen jälkeen kuvioihion mukaan kun Scandexan taru oli päättynyt konkurssiin?
Kuusisto:          Kyllä.
Niinimäki:         Miltä perustalta sitten NTC:n kanssa sopimuksia alettiin neuvottelemaan?
Kuusisto:          No tarkoitus oli, että saisin turvattua mahdollisimman pitkälle taas oman osani näissä sopimuksenteoissa ja että Scandexa ryhtyisi sitten markkinoimaan näitä kasetteja, anteeksi NTC ryhtyisi markkinoimaan kasetteja, koska se homma oli Scandexan kanssa jäänyt kesken. Sen piti olla sellainen pitkäaikainen systeemi Scandexan kanssa ja tietenkin toivoin, että se tulee olemaan NTC:n kanssa vastaavanlainen.
Niinimäki:         Mikä sitten oli kokemuksesi tästä kasettien tuotantotoiminnasta, mitä Citylink alkoi hoitamaan. Eli millä tavalla olit siellä Scandexassa sitten tähän puoleen osallistunut?
Kuusisto:          Anteeksi nyt mä en ymmärtänyt.
Niinimäki:         Että oliko tämä kasettien tuotantotoiminto jollakin tavalla sulle tuttua Scandexan ajoilta, kun kuitenkin Citylink alkoi siinä tiettyyn tuotannolliseen toimintaan?

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>