Pos.4.7 .Asiantuntijajäsen KTT, dosentti, KHT
Veijo Olavi Riistama

29.4.7.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Asiantuntijajäsen KTT, dosentti, KHT ( kirjanpidontarkastuksen Professuuria kauppakorkeakoulussa hoitanut) Veijo Olavi Riistaman kuuleminen ks.http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=/author&id=401 (Kuten edellisetkin, seuraavassa kokonaisuudessaan)

Puheenjohtaja:   Kuullaan todistajana Veijo Olavi Riistamaa. Asianajaja Harju, olkaa hyvä.
Harju:                Olisin kysynyt, teillä on se laskelmanne, oma kappale siinä, näköjään niin tuota, tämä tehtävä, jonka te teitte, niin tarkistitteko kaikki Kämäräisen siihen taulukkoon ottamat laskut ja vertasitte sen, että se mielestänne vastasi oikeaa laskutapaa?
Riistama:           Kaikki ne laskut, jotka olen tässä lausunnossani maininnut, eli myyntilaskut ajalta 22.5.91 ja 21.8.92 ja todellakin minun tehtäväni oli silloin ensisijaisesti tarkastaa Kämäräisen laatima laskelma ja olen siihen sitten laskelmaan muutamia oikaisuja tehnyt mutta olennaisesti päätynyt samantapaiseen tulokseen kuin hänkin tässä laskelmassani. Tietenkin lisänä vielä eräitä sellaisia lukumääriä, joita siinä Kämäräisen laskelmassa ei ymmärrettävästi ollut.

Harju:                Onko nämä lisäykset ja korjaukset, joita siihen on käsinkin osaksi tehty, niin perustuvatko ne tositteisiin ja niiden tarkasteluun jollain tasolla? Ja jos, niin millä?
Riistama:           Laskut olivat käytettävinäni ja osittain myös näitä toimitusasiakirjoja. Valitettavasti sitten tuo korjaus, joka sitten säteili tietenkin kohmeen, kahteen välisummaan ja koh…yhteen loppusummaan johtui siitä, että todellakin laskukoneen käsittely, vieraan laskukoneen käsittely johdatti minut harhaan, tuossa mukaan laskettujen koteloiden lukumäärässä, mutta minulla oli niin paljon todennusaineistoa kuin katsoin tarpeelliseksi voidakseni antaa tällaisen lausunnon.
Harju:                No, oletteko te tämän laskelman takana ja katsotte, että teidän mielestänne sitä hävikkiä tai väitettyä pimeätä myyntiä ei olisi voinut olla verotarkastajien esittämää määrää tai lähellekään sellaista? Tai olisiko lainkaan?
Riistama:           Minulle ei ole tullut tietoon mitään sellaista seikkaa tämän laskelman laatimisen jälkeen jonka vuoksi minulla olisi aihetta muuttaa sitä. Nyt en jaksa enää tarkkaan muistaa, miten tämä sitten, millainen tämä sitten verrattaessa verotarkastajan lausumaan, mutta niin kuin näkyy niin olen tuossa viitannut myöskin verotarkastuskertomukseen.

Harju:                Tuota, sitten olisin kysynyt sellaista, että ihan kokemukseen pohjautuen, niin osaatteko te lausua siitä, että näkyisikö tämmöinen huomattavaksi katsottava ohimyynti jollain tavoin? Millä tavoin, tavalla se normaalisti noin tilintarkastajan näkökulmasta yleensä paljastuu?
Riistama:           No, niitähän tietysti niitä keinoja on monia, joilla tuollainen voidaan saada selville. Usein se tulee selville esim. käteiskassan miinusmerkkisyytenä, josta tässä tuskin on kysymys edes voinut ollakaan, koska muistini mukaan pankkitileillä rahaliikenne hoidettiin. Se usein tulee myöskin tilintarkastajan tietoon siten, että on vähintään kaksi henkilöä asialla tekemisissä ja silloin tilintarkastuksen kannalta ollaan jo ikään kuin sillä alueella, että sieltä saattaa toinen osapuoli pettää tai siis niin kuin asianomaisten kannalta pettää ja kaupoissa on aina toisena osapuolena asiakas tai hankkija ja sen vuoksi tällaiset asiat eivät ole kovin helposti ainakaan pitkään salattavissa.

Harju:                Tarkoittaisiko Riistama nyt sitä, että jos näistä annetaan laskuja vastaanottavalle, kasetit ostavalle osapuolelle, niin se ajan mittaan sieltä sitten tulee se tieto, että jos nää nyt sitten jää jostain syystä tulouttamatta?
Riistama:           Muun muassa.

Harju:                Puheenjohtaja, mulla ei ole muuta kysyttävää.
Puheenjohtaja:   Sitten vuorossa on Ristola.
Ristola:              Joo, tota, anteeksi mä kuuntelin hetken aikaa vähän huonosti: mulla meni ohi tää teidän laskukoneenkäyttö asia, eli liittyks se näihin koteloihin?
Riistama:           Se liittyy siihen koteloon ja olen, olin jo silloin pahoillani tästä virheestä...
Ristola:              Te korjasitte tämän 3700 niin oikea summa on 4750?
Riistama:           Joo, 1250 ei ole nyt ymmärtääkseni nyt kuitenkaan - onneksi ei ole olennaista merkitystä tässä asiassa.

Ristola:              Joo. Täällä puhutaan tästä takavarikkojutusta, kasettierästä. Onks teillä tarkempaa tietoa siitä, että kuinka paljon todella olisi ollut takavarikossa?
Riistama:           No, tämä luku on poimittu tuosta lausunnossani mainitussa verotarkastuskertomuksesta
Ristola:              ..takavarikkopöytäkirjaan, jossa tuota…
Harju:                Tuota, tarkoitatteko takavarikkopöytäkirjaa?
Riistama:           Eikun mä olen maininnut lähteekseni verotarkastuskertomuksen. Ei, ei kun anteeksi, nyt mä katsoin väärin, olen pahoillani. Tämä on tämä kaupunginvouti Raimo Männistön paperi, juu anteeksi minä luin väärin, pitää ottaa silmälasit pois niin näkee paremmin.
Ristola:              Joo.
Riistama:           Anteeksi, pyydän anteeksi.
Ristola:              Onkos teillä tietoo siitä, onko tää Citylink todella ostanut jotain kiinalaista kasettinauhaa? Joka vaikuttais tähän hävikkiin?
Riistama:           Siihen kysymykseen en näin aikojen takaa jaksa muististani vastata, kun en ole valmistautunut siihen vastaamaan. Tää on sen verran aikaa jo, että en pysty vastaamaan.
Ristola:              Joo, mulla ei ole muuta kysyttävää.
Puheenjohtaja:   Kiitos. Kysymykset on ilmeisesti kysytty.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>