3. Tärkeitä ratkaisuja. Kaupantekoa - Finn-Mayrei Oy v.1970 alkaennTitle Hoviväk

3.7


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

nelostien varrella, tasan 200 km Helsingistä pohjoiseen. Kuhmoinen kärsi kunnan väestön pienenemisestä ja kuntalaisten keski-iän kasvusta. Pääelinkeinotoimi keskittyi maatalouteen, ja saaduilla kehitysaluenormeilla katsottiin voitavan houkutella yritystoimintaa kuntaan. Kunnanjohtaja Heikki Suontausta oli uuttera ja älykäs mies joka osasi tehdä tarpeen tullen vaikeita kysymyksiä. Viisaus on usein siinä, että maailma on täynnä "vastauksia", mutta hyvistä kysymyksistä on pulaa (Platonin dualismi oli hänen persoonansa ilmeinen innoittajansa). Kuhmoisissa oltiin valmiita, kohtuullisen nopeassa aikataulussa, rakentamaan tarkoitukseemme sopivat teollisuustilat. Orivedellä asiassa jahkailtiin ja varsinaista tarjousta tilaongelmaamme emme saaneet lainkaan. Ilman kunnan osallistumista hankkeeseemme olivat mahdollisuutemme uudisrakentamiseen olemattomat. Aika oli myös eittämättä osaltamme kulumassa loppuun. Päätös tuli tehdä syksyn -74 aikana niin, että muutto uusiin tiloihin voitaisiin tehdä 1975 kesälomien aikana.
Olihan pöydälläni muitakin sijoituspaikkakuntia. Tampere olisi ollut meille selkeästi paras sijoitus paikka, mutta vuokratiloihin asettuminen sellaisiin olosuhteisiin joissa vuokrakehitys saattaa milloin tahansa ylittää kohtuullisen tason oli uhkana ylipääsemätön.

Teimme päätöksemme ja sopimus Kuhmoisten kunnan kanssa saatiin allekirjoitettua. Kunnanhallituksen hyväksyttyä neuvottelusopimuksen alkoivat rakennustyöt Kuhmoisissa nopeasti. Rakentamisurakan hallista sai Rakennusliike Koskinen Jämsästä. Talvella aloitetut työ oli tavoitteena saada valmiiksi kesällä – 75. Päätöksen jälkeen oli aika tehdä alustavia toimia muuttomme onnistumiseksi. Päätimme suhteellisen nopeassa aikataulussa siirtää Kuhmoisissa sijaitsevalle tyhjälle huoltoasemalle osan työkalukonepajastamme. Huoltoasemalla oli huoltohalli ja myös muutamia huoneita joita kykenimme välttävästi kalustamaan konepajamme koneilla. Saimme hankittua myös muutaman asunnon jonne saimme työntekijöitämme muuttamaan. Talvella – 75 olimme osin sijoittuneet Kuhmoisiin ja työkaluvalmistus toimi kahdella paikkakunnalla. Työkalukonepaja toimintamme oli nyt suunniteltu laajentuvaksi ja päätin erottaa sen omaksi yhtiökseen. Perustin tarkoitukseen yhtiön joka sai nimekseen Scantools Oy. Lunastin yhtiön osakepääoman kokonaisuudessaan. Finn-Mayrei myi kaikki konepajan koneet ja laitteen uudelle yhtiölle. Ryhdyimme uusissa olosuhteissa myymään työkalukonepajamme kapasiteettia kotimaassamme myös muille yrityksille. Aiemmin kaikki työkalukonepajan kapasiteetti oli suunnattu ainoastaan omaan tarpeeseemme.

Rakentamistöiden eteneminen, yhtiömme vaatimien teknisten olosuhteiden suunnittelu rakentamisessa, loivat haasteellisen työn jota lisäsi muuton suunnittelu. Henkilökunnan kanssa käydyt neuvottelut ja tuleviin muutoksiin motivointi ei ollut helppoa, paineet prosessin johtamisessa olivat tuntuvat. Kuhmoinen oli Orivedeltä katsottuna susirajalla, ei sinne haluttu muuttaa. Vain muutama henkilö tehtaalta ja hallinto pääosin oli muuttovalmiina. Onneksi työkalukonepajan väki, lähes jokainen oli valmiina muuttamaan. Useimmat heistä olivat jo muuttaneet paikkakuntaa/ paikkakunnalle, tullessaan yhtiöömme töihin. Kesällä – 75 muutimme ja muutto onnistui hyvin. Raskaat ruiskuvalukoneet joita oli kahdeksan, onnistuttiin siirtämään ongelmitta. Myöskään konepajan siirto niin Orivedeltä, kuin Kuhmoisista -huoltoaseman tiloista, ei aiheuttanut ongelmia.

Jälleen alkoi uusien työntekijöiden rekrytointi, sekä koulutus. Onneksi muovitehtaan työnjohto oli seurannut mukana Orivedeltä. He mm, kuitenkaan eivät muuttaneet Orivedeltä Kuhmoisiin vaan ajoivat päivittäisen matkan edestakaisin. Pikkuauto kuljetti väkeä edestakaisin Oriveden väliä jokaisena arkipäivänä. Kohtuullisessa ajassa, pitkiä päiviä tehden, saimme hyvässä yhteistyössä eri osaston toimimaan. Uusien työntekijöiden rekrytoinnissa tuli vastaan tuttu ongelma Orivedeltä. Työntekijöitä olisi tulossa, mutta asuntoja ei kunnassa ole vapaana. Olin hankkinut jopa matkailuvaunun tyydyttämään yksinäisen asujan asuntotarvetta.

Kunnanjohtaja Heikki Suontaustan kanssa olimme luoneet tavan juoda konttorissamme päiväkahvit vähintään viikoittain joskus useamminkin -asioiden niin vaatiessa. Asuntokysymykset tulivatkin usein puheiksi ja päätimme tehdä asialle minkä voimme. Heikki kertoi tavanneensa henkilön joka saattaisi auttaa asiassamme. Päätimme ryhtyä asiassa toimeen. Kutsuimme asuntohallituksesta johtavan virkailijan vierailemaan kunnassa. Ei kauaa kun tämä kookas daami ison koiransa kanssa oli kunnassa vierailulla ja saapui myös yhtiömme konttoriin. Meillä oli lupsakkaa rupattelua niin henkilökohtaisella tasolla kuin myös kunnan asunto-ongelmista jotka vaikuttivat ikävällä tavalla yhtiömme kehitykseen. Vierailun jälkeen muutaman kuukauden kuluttua kunta sai päätöksiä joidenka pohjalta asuntorakentaminen saatiin mukavasti käyntiin kunnassa. Lähivuosina kuntaan rakennettiin niin rivitaloja kuin myös kerrostaloja. Tyhjiä asuntoja kunnasta ei siitä huolimatta löytynyt. Koko asuntotuotanto tehtiin olemassa olevaan tarpeeseen.

 

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>