Title 9. Ajojahti jatkuu.
14. Pos.3. Hyvä verotarkastustapa.
14.2 Matti Paanasen asema ja rooli

14.2.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

14.2.1 Kirjanpitäjäämme Matti Paanasta kielletään osallistumasta vastineen laadintaan

Tultuani hiihtolomalta soitin Matti Paanaselle Hämeen Lääninverovirastoon ja pyysin häntä käymään Asentajantiellä sijaitsevassa konttorissamme. Sovimme aikataulusta maaliskuun alkuun ja tapasimme sovittuna aikana. Pyysin häneltä apua voidakseni laatia vastineen tarkastuskertomukseen, jonka annoin hänelle luettavaksi. Matti Paananen selvitti minulle ensimmäiseksi, että hänen Pilvin kanssa laatima aiempi vastine (alaotsikko 13. Ensimmäinen ”tarkastuskertomus”…) viime syksynä, aiheutti hänelle ongelmia ja pahaa jupinaa verovirastossa. Hänelle oli yksikantaan ilmoitettu, että hän ei saa osallistua minkäänlaiseen avustamiseen tai yhteistyöhön NTC:n tai Yrjö Reinikaisen kanssa. Hän kertoi, että verovirastossa oli syntynyt ”kuppikuntia” ja häntä kyyräillään. Kuortti ja Huovinen ovat olleet hänen kanssaan puheissa ja pyytäneet häntä pysymään erossa tästä asiasta. Hän kertoi olevansa vaivautunut tämän asian synnyttämästä ilmapiiristä.
Ymmärsin Matin tilanteen joka osoittautui varsin vaikeaksi NTC:n sekä minun osalta, olihan kyseessä olevana ajankohtana NTC:n kirjanpito kokonaisuudessaan Matti Paanasen harteilla. Lisäksi hän tunti hyvin Vesa Kuusiston ja hänen yhtiönsä CityLink Oy:n. Oli ilmiselvää, että tärkein selvitysvoima sekä objektiivisin todistusvoima oli poissa. Matti oli veroviraston sisäisin määräyksin estynyt osallistumatta vastineiden laadintaan. Keskustelumme kautta oli helppo ymmärtää asiaan kytkeytynyt vuorovaikutus, koko Hämeen lääninveroviraston painoarvo on asian takana. Ainuttakaan objektiivisesti asiaan suhtautuvaa virkamiestä ei ollut mahdollisuus löytää Hämeen lääninverovirastosta. Verojohtajasta E. Nikander tiivisti yhteistyötä verotarkastajien kanssa, hän oli aiemmin kokenut vastoinkäymisiä kanssani ja hänellä oli jäänyt herne nenään. Matti Paananen oli pelattu ja pelotettu pois hänelle - asianmukaisesti katsottuna - kuuluvasta selvitystyöstä. Matti Paanasen mahdollisuudet todistaa, olii hänen kaksoisroolistaan johtuen kyseenalaista, missä määrin Paananen voi toimia sivuvaikutteista vapaana todistajana.

Pyysin Mattia laatimaan työskentelystään tilitoimistossa kausaalisen yhteenvedon, joka epäisi mahdollisuuden "pelata" hänen roolillaan tässä prosessissa. Tämän hän sanoi voivansa tehdä "sitä ne eivät voi minulta kieltää" hän lausui. Teen sen kotonani ja toimitan sen tänne lähipäivinä, hän totesi. Seuraavassa saamani Matti Paanasen lausuman kokonaisuudessaan skannattuna:


 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>