Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.11. Todistaja Kari Kämäräisen Helsingin käräjäoikeudessa R 99/9108

25.3.11.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Todistus on seuraavassa kokonaisuudessaan.

Puheenjohtaja: Seuraavaksi Kari Kämäräinen ja Niinimäki kysyy

Niinimäki:                Kysyy työkokemuksen ja koulutuksen
Kämäräinen:            Ekonomi, KLT tutkimus ym.
Niinimäki:                Voitteko kertoa minkälainen toimeksianto teillä on ollut selvittää tätä Citylink Oy:n kasettimyyntiä ja mihin aineistoon olette perehtynyt.
Kämäräinen:            Tässä kävi sillä lailla, että Asianajaja  Harju soitti ja pyysi apua tällaisessa asiassa jossa Yrjö Reinikainen oli kääntynyt hänen puoleen. Ja kyse oli kirjanpidon puitteissa selvittää, siis kirjanpidosta tutkia onko Citylinkissä tämmöistä pimeää myyntiä mahdollisesti ollut vai ei. Tuota alussa oli käytössä ainoastaan yhtiön lähetysluettelo mappi minkä perusteella laskut oli kirjoitettu, siitä yritettiin jäljittää kappaleita ja vähän myöhemmin saatiin kirjanpitoaineisto missä oli myyntilaskumappi mukana. Sen perusteella on laadittu tämmöinen Excel taulukko eli sinne on lyöty kaikki tämän yhtiön löydetyt laskut myyntilaskumapista ja myöskin siitä lähetysluettelo mapista.
Niinimäki:                Oliko teillä myöskin verotarkastuksessa olleet tehdyt liitteet jotka liittyvät myös tähän ohimyyntiin käytössä.
Kämäräinen:            Joo, niiden pohjalta lähdettiin liikkeelle saatiin tämmöinen verotarkastuskertomus sitten.
Niinimäki:                Juuri. No kertokaa sitten millä tavalla olette tämän tarkastus työn  konkreettisesti tehneet tai selvitystyö. 
Kämäräinen:            Aloitettiin silleen, että lyötiin kaikki koneelle tarkistettiin, että ne lyötiin oikein. Sitten lyötiin noi lähetysluettelo numerot, päivämäärät, asiakasnumerot,  kasettien kappaleet - mikäli laskussa oli eriteltynä sen mukaan minkä pituisia kasetteja. Joka laskusta lyötiin kaikki tiedot sellaisenaan mitä ne laskussa oli, sitten laskun numerot ja markka määrät.
Niinimäki:                Oikeudelle on jaettu 15.6.2000 päivätty Excel taulukko. Voitteko sanoa onko tämä sen selvitys työn perusta mitä olette tehneet eli tähänkö on koottu aineisto.
Kämäräinen:            Tässä pitäisi olla kaikki mitä saatiin selville sieltä itse asiassa puuttui yksi lasku mutta verotarkastusaineistosta se löytyi.
Niinimäki:                Ymmärsinkö  oikein että te olette käyneet läpi kaiken Citylink Oy:n myyntilaskutuksen siinä laajuudessa kun tästä kertomastanne aineistosta käy ilmi ja kirjanneet tähän taulukkoon
Kämäräinen:            Kyllä joo
Niinimäki:                Ymmärtääkseni tehtävänne oli myös selvittää mahdollisia eroavuuksia verotarkastajien havaintoihin tämän ohimyynnin suhteen. Voitteko kertoa mitä havaintoja olette tältä osin  tehneet.
Kämäräinen           Minun mielestä siellä ei pysty olemaan pimeää myyntiä näillä tiedoilla mitä tässä on nyt ollut käytössä.
Niinimäki:                Jos se on yhteenvetonne niin voitteko perustella  niitä omia havaintoja asiasta.
Kämäräinen             Olen kirjoittanut  havaintopöytäkirjan tässä. Käydään tämä tässä läpi. Meillähän oli perustieto siellä oli. Verottajahan oli tehnyt 4 tällaista vastaavaa Excel taulukkoa ja yhdessä he laskivat, että kuinka monta kappaletta Citylink oli tarkastusajankohtana ostanut tämmöisiä V-0 eli videonauhojen runkoja eli missä niitä kappaleina valmiina ulos myydään: Lisäksi ne myi vähemmässä määrin videokasettikoteloja sen pääasiallinen toiminta oli ollut videoiden lataaminen. Eli se lataa sinne ne nauhat ja tekee pakkaukset tarvittaessa myy näitä eteenpäin ostajille. Lyhyesti todettu sen asiakkaina ovat olleet lähes kaikki siihen naikaan ainakin nämä ammattilaiset jotka ovat monistaneet niitä - ei ihan kaikki mutta suurin osa niistä. Sillä on ollut pieniä asiakkaita joille on myyty pieniä eriä ja sitten NTC on ollut suurin asiakas. Me olemme lähteneet siitä, että verotarkastuskertomuksen osto määrä on sitä luokkaa, siis emme ole sitä epäilty mitä tuossa on koska myyntiä tutkimalla saatiin selville, ettei ostojen ja myyntien ero ole sitä luokkaa mitä se tuossa kertomuksessa esitetään.
Niinimäki:                Anteeksi, että keskeytän ymmärsinkö oikein te olette tavallaan  hyväksyneet  verottajan havainnot ostoista - ja ette ole niitä tarkastaneet.  
Kämäräinen:            Joo, en

Niinimäki:                Selvä ei muuta.

Kämäräinen     Siellä on myöskin hyväksytty Citylinkin ja NTC:n väliset kaupat siellä on semmoinen taulukko mikä on tehty joka perustuu NTC:llä tehtyyn verotarkastuskertomukseen ja se on sellainen taulukko joka päättyy kesäkuun –92 tämä tarkastus päättyy elokuu –92

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>