Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

25.3.1.10


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Syyttäjä:           Entäs mikä teidän käsityksenne on, olisiko tällä myyntihinnalla, millä ne myivät kasetteja NTC:lle, niin olisiko he pystyneet maksamaan?
Reinikainen:     En tunne asiaa. En muista, mikä oli ostohinta ja en tiedä niiden sisältöä, se on vierasta.
Syyttäjä:           Oletteko te joskus saanut henkilökohtaiselle tilillenne suorituksia kasettimyynnistä?
Reinikainen:     Olen saanut 20.000 markkaa.
Syyttäjä:           Missä vaiheessa? Onko se tässä asiakirjassa?
Reinikainen:     On, ja siinä lukee että ”kaseteista” ja siihen liittyvä maksukuitti NTC:n tilille on edelleen olemassa.
Syyttäjä:           Sitten kysyn, oletteko te saanut Heikki Metsäpurolta huomattavia suorituksia vuosina 1991, 1992, 1993 ja 1994.
Reinikainen:     Olen.
Syyttäjä:           Liittyykö nämä kasettimaksuihin?
Reinikainen:     Ei, yhtä lukuun ottamatta.
Syyttäjä:           Selvä, ei muuta sitten.

Puheenjohtaja: Teosto Mäntylä
Teosto:             Lähdetään nyt ihan siitä Reinikaisen alkuun kertomasta, eli eikö ollut niin että Scandexa velvoitettiin noin 1.600.000 markan kasettimaksuvelvollisuuteen Scandexan loppuaikana eli 1992 keväällä, anteeksi 1991 juuri ennen Scandexan konkurssia? Ja sitten saman tien, että...
Puheenjohtaja:  Kysyisittekö kysymyksen kerrallaan ja antaisitteko vastata?
Teosto:             Joo.
Reinikainen:     Tiedän mistä on kysymys. Tiedän sen, että Scandexahan joutui tilittämään miljoonia kasettimaksua, mutta kasettimaksuja oli maksamatta konkurssivaiheessa jokin tietty summa. En millään tavalla osallistunut sen selvittämiseen enkä itse prosessiin, koska se ei kuulunut minulle. Minä en sitä tapausta tunne.
Teosto:             Sitten täällä on teidän henkilökohtainen maksuvelvollisuus Scandexan ajoilta.
Reinikainen:     Sitä minä en muista, minkälainen se on. Minun mielestäni siellä asetettiin kaikki hallituksessa joskus olleet vastuuseen.
Teosto:             Ja nämä ovat Scandexan tapahtumia, kasettimaksuja.
Reinikainen:     Kyllä.
Teosto:             Ja sen tuomion jälkeen Scandexahan meni konkurssiin. Siis sen tuomion jälkeen Scandexa velvoitettiin maksamaan 1.600.000 markkaa.
Reinikainen:     Siis minä en oikein ymmärrä mistä puhutaan. On aika vaikea muistaa päivämääriä tarkalleen varmaan nyt kahdeksan vuoden takaa.
Teosto:             No ne käy kaikki ilmi kirjallisesta aineistosta. Ajattelin vain että ihan näitä...
Reinikainen:     Että Scandexa olisi käynyt oikeutta Teoston kanssa ja olisi tuomittu Scandexa maksamaan jotain? Minun täytyy sanoa, että minä en muista tämmöisiä asioita enkä tiedä päätöksistä.
Teosto:             Lähinnä nyt ajan takaa sitä, että tuossa puhuitte tällaisesta ajojahtiteoriasta ja olisin vain tarkentanut sitten sellaisen, että kun sanoitte että 1992 tuli Teoston ja lääninhallituksen miehet tekemään tarkastusta, niin voiko se ajankohta pitää paikkansa?
Reinikainen:     NTC Internationalin osalta pitää paikkansa.
Teosto:             No jos kerron nyt sellaisen asian, että laki muuttui 1995 alussa ja vasta tuolloin lääninhallitus sai tarkastusoikeuden.
Reinikainen:     Tästä juuri sitä oikeutta käytiin ja siitä löytyy oikeuden päätös ja siitä voi tarkistaa nämä ajankohdat ja tapahtuman kulun.
Teosto:             Koska tämä ei tullut aikaisemmin esille niin niitä ei taida olla tuolla liitettynä mutta vuonna 1991-1992...

Harju:               Anteeksi sopisiko niin, että kun minun asiakkaani muistelee nämä ajankohdat, hänellä ei ole käytettävissään näitä oikeudenkäynnin pöytäkirjoja, niin jos ei kannattaisi turhaan väitellä milloin, kun kaikki muistelee väärin.
Teosto:             Joka tapauksessa, jos kertoisitte että siinä 1990 - 1992 riidassa  oli kyse siitä, että markkinoilta oli löytynyt näitä Dexa-kasetteja, joissa lukee ”Valmistaja NTC” ja sen lisäksi oli löydetty myyntilaskuja, joissa myyjänä oli NTC ja silloin pyrittiin velkomaan näiden perusteella NTC:tä ja koska NTC ei suostunut näyttämään  kirjanpitoa, niin sitä velkomiskannetta ei voitu jatkaa. Ja sitten seuraava yhteydenotto Teostosta tai Teoston puolelta on tapahtunut 1995, jolloin laki muuttui ja tuli velvollisuus myöskin jälleenmyyjille antaa perinnässä tarvittavat tiedot, tai ylipäätänsä antaa tiedot myydyistä kaseteista, ja tuolloin lääninhallituksen tarkastajat menivät tarkastamaan NTC:tä, jonka oli havaittu myyvän, mutta joka ei suostunut antamaan ilmoituksia. Ja tuosta tapauksesta teitte rikosilmoituksen sekä lääninhallituksen tarkastajia että meidän tarkastajiamme vastaan.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>