Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

25.3.1.4


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Harju:               No sitten liikevaihtoveroilmoitukset, oletko puuttunut Citylinkin vastaaviin ilmoituksiin liikevaihtoverotoimistoon.
Reinikainen:     En missään tapauksessa. Minä käsitin jossain myöhemmässä vaiheessa, että Paananen olisi laatinut.
Harju:               Tilasiko Citylink tämän kirjanpidon sen asteisen tarkastuksen sitten Paanaselta vai keneltä?
Reinikainen:     Minä ymmärsin, että kun Paananen kävi Turussa, että hänen tehtävänsä oli kasata tämä aineisto sellaiseksi, että kirjanpitäjä voi sen tehdä, koska tämä oli kuuleman mukaan Kuusistolle vierasta ja Paananen oli asiantuntija. Kuusisto ei käsitykseni mukaan osannut kirjanpitoa, varsinaista kirjanpitoa.
Harju:               Niin, se on selvää, ettei osannut kirjanpitoa.
Reinikainen:     Joo, kirjanpitoa.
Harju:               No näitkö edes näitä ilmoituksia, liikevaihtovero-ilmoituksia?
Reinikainen:     En.
Harju:               Siinä vaiheessa ennen kuin veroprosessi käynnistyi?
Reinikainen:     En mä ole siinäkään vaiheessa niihin tutustunut, en mä ole tähän päivään mennessä tutustunut.
Harju:               No sitten on esitetty semmoinen näkemys, että NTC olisi ostanut tai sinä tai joku olisi ostanut Citylinkiltä sellaisia kasetteja huiman määrän, jotka eivät ole kummankaan yhtiön kirjanpidossa.
Reinikainen:     Se on täysin mieltön väite ja tämä jälkitarkastelu osoittaa, että ei se ole mahdollista.
Harju:               Löytyy kirjanpidon tarkastus, joka tulee ensi viikolla täällä todistelun alle.
Reinikainen:     Siis sehän on mahdoton väite. Mä en ymmärrä mitä vastausta tässä halutaan.
Harju:               No sitten siihen liittyen niin, oliko NTC:n asiakaskunta...
Reinikainen:     Anteeksi, niin tuohon äskeiseen vielä, että silloin myös verotarkastajat tarkastivat, ettei meillä ollut mitään puutteita.
Harju:               Olisiko NTC:n asiakaskunnassa ollut mahdollista suorittaa sellaisia kauppoja, joista NTC:n ei tarvitsisi antaa ulospäin kuitteja, vähennyskelpoisia kuitteja?
Reinikainen:     Meillä oli seitsemän työntekijää, joista myyjä Turussa, Taina Artukka. Meillä oli konttorinhoitaja ja varastonhoitaja. Meillä organisaatio hoiti nämä asiat, en minä. Minä en hoitanut maksuliikennettä, minä en hoitanut ostoliikennettä enkä myyntiliikennettä, minä hoidin tehdasta Unkarissa. Tämä on fakta.
Harju:               Kysynkin, että voisiko olla sellaisia asiakasryhmiä, jotka olisivat voineet ostaa sitä tavaraa ilman että he saavat asianmukaisen kuitin?
Reinikainen:     No se on minun mielestäni mahdoton väite, koska ei tällainen organisaatio voi toimia sillä tavalla, että se kävisi nyyttejä viemässä jossain ja toimisi kuiteitta , yhtiössä jossa valvotaan organisaation sisällä asiallisesti toimintoja. Se on täysin mahdoton väite.
Harju:               Myynnin hoitivat myyntiin liittyvät henkilöt ja tavaratoimitukset hoitivat sitten eri henkilöt. Eli myyntitoimeksianto annettiin ja siitä syntyi sitten rahtikirja?
Reinikainen:     Kyllä.
Puheenjohtaja: Eli myyntitoimeksiantoja annettiin ja siitä syntyi sitten rahtikirja?
Reinikainen:     Kyllä. Lähetyslista, rahtikirja ja lasku, siinä järjestyksessä - tietokoneella. Ilman tätä tietokoneen myynti/lähetyslistaa ei meiltä lähtenyt yksikään tavara mihinkään.

Harju:               No semmoinen kysymys vielä sitten, että oliko Kuusisto sinun bulvaanisi ja Citylinkin/NTC:n bulvaaniyhtiö?
Reinikainen:     EI. Kuusistolla on yrittäjäkokemus, yrittäjäperheen jäsen. Hän oli ollut hallitustyöskentelyssä, hänellä oli yrityskokemusta, hänellä oli ollut yritys Riihimäellä, metallipinnoite yritys, jonka hän on myynyt, jossa myynnin jälkeen häntä on petetty eräissä takausasioissa. Sen jälkeen hän oli meillä, kerron vaan tämän Kuusiston historian, jonka minä tiedän, hän on ollut meillä myyntiedustaja/piirimyyntiedustaja, ja hänellä oli kenttäkokemus. Missään tapauksessa hän ei ollut bulvaani. Hän oli itsenäinen yrittäjä ja hän halusi v.1991, - tilanteen siinä valossa kun siis hänelle ellämäntilanteessa on sopinut, toimia yrittäjänä. Hänellä oli kaksi työntekijää, kolmen hengen yritys. Hän pääsi siihen kiinni pienellä pääomalla ja Scandexan otollisella tilanteella - siihen elämäntilanteeseen, siihen kokonaistilanteeseen nähden hän pääsi mukaan. Ja tämä satuseura on kehitellyt tällaisen virityksen. Se perustuu siihen, että he ovat eri tilanteissa oikeudessa  joutuneet nuolemaan näppejään väärillä syytöksistä. On sitten kysymys ollut verotuksesta, minun henkilökohtaisesta tai yrityksen, tämä perustuu siihen. Ja parhaillaankin meillähän on Teosto-asia vireillä, jossa laki ja asetuksen sisällön erimielisyys tulee punnittavaksi oikeudessa, joka purkaa tämän jälkeenpäin tehdyn asetuksen sisällön, koska se on lainvastainen.
Harju:               Mitäs sitten Etronia. Sen historia oli suhteellisen lyhyt. Mitä tiesit Etroniasta?
Reinikainen:    En muuta tiedä kuin, että Kuusiston ilmeinen päättelytilanne Citylinkin ovien sulkeutuessa ja varaston ja koneiden ollessa, niin hän on ollut ilmeisesti ahdingossa ja perustanut tämän Etronian. Ja miksi se on jäänyt sellaiseen vaiheeseen, niin se on mulle käsittämätöntä, että kun hän on erittäin pedantti kaveri muuten niin miksi hän tuota on toiminut näin. Mutta sehän on tiedossa, että me ryhdyimme Balstarissa toimiin kasetin valmistamiseksi. Tehdasrakennusta rakennettiin Orivedellä ja se valmistui vuonna 1993.
Harju:               Tiesitkö että Etronian kirjanpito ei ollut oikein kunnossa?
Reinikainen:     En tiennyt missään tapauksessa Etronian kirjanpidosta ja sen kunnossaolosta, mutta tiedän että Paananen kasasi sen enkä epäile etteikö hän olisi tehnyt sen niin hyvin kuin hänen erittäin hyvään ammattitaitoonsa liittyi.

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>