Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro

 

25.3.5.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Heikki Metsäpuron todistukseen liittyy oleellisesti hänen kokemuksensa poliisikuulustelussa. Turun Hovioikeudessa (28.2.3 Todistaja Metsäpuro) hän kertoo kokemuksestaan, kun häntä kuulaan todistajana valan nojalla mm. seuraavasti: "Siellä oli kaksi rikospoliisia, ja kun mua kuulusteltiin, sanottiin suurin piirtein, että mä olen suuri rikollinen, että koppiin voin mennä, kaikkea tämmöistä. Se oli niin kuin, se menee vain se kuulusteleminen sillä lailla, että mä haluan päästä siitä." "ja se ilmapiiri on painostava ja sitten kun on kirjoitettu, onko tää hyvä - jees - ja sitten mä tietysti allekirjoitan sen."

Heikki Metsäpuron todistus kokonaisuudessaan:

Nauha 18. I

Puheenjohtaja:   Todistaja Metsäpuron kuuleminen, Syyttäjä kysyy. Syyttäjä, olkaa hyvä.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen: Oletteko ollut tekemisissä Citylink Oy:n tai NTC –nimisten yritysten kanssa?
Metsäpuro:          Kyllä olen.
Syyttäjä:             Kertokaa miten.
Metsäpuro:          Ostanut kasetteja.
Syyttäjä:             Molemmistako
Metsäpuro:          Molemmilta.
Syyttäjä:             Minkä yhtiön nimissä te olette ostanut kasetteja?
Metsäpuro:          Starlon ja sitten semmonen kun K-Tuote.
Syyttäjä::            Muistatteko ajankohtia?
Metsäpuro:          Sanotaan 90-luvun alkua, mä en muista kuinka mä niissä kuulusteluissa olen ollut..91, -2, -3.
Syyttäjä:             Kuinka kauan ostitte kasetteja näiltä yhtiöiltä?
Metsäpuro:          No, sanotaan sillä lailla että –91 – 93, voi olla sitten –94 että mä en oikein sillain jaksa muistaa.
Syyttäjä:             Muistatteko kasettien ostohintaa?
Metsäpuro:          Anteeks?
Syyttäjä:             Muistatteko kasettien ostohintaa?
Metsäpuro:          No, sanotaan että parinkympin molemmin puolin.
Syyttäjä:             Kun puhutaan tällaisesta kolmen tunnin kasetista?
Metsäpuro:          Niin, se oli kolmen tunnin - totta kai edullisempi.
Syyttäjä:             Miten maksoitte kasetit?
Metsäpuro:          No, mä maksoin ne ihan laskun mukaan, paitti käteisellä.
Syyttäjä:             Käteisellä?
Metsäpuro:          Käteisellä ja laskun mukaan. Joskus vähän ennakkoon, tämmöstä.
Syyttäjä:             Tunnetteko Reinikaista muutoin?
Metsäpuro:          Juu, tunnen hänet jo tota 80-luvulta.
Syyttäjä:             Palaan vielä tuohon äskeisiin kauppoihin sen verran, että kenen yrityksiä nämä Citylink ja NTC teidän mielestänne olivat?
Metsäpuro:          No, Citylink Ltd oli käsittääkseni Kuusiston. Ja NTC, ilmeisesti xxx:n mukainen toiminta. Sitten näistä omistussuhteista en tiedä. Mutta silloin kun asioin Citylinkin kanssa, niin Kuusiston kanssa.
Syyttäjä:             Oletteko ostanut Reinikaiselta kasetteja siten, että olisitte maksanut siitä hänen henkilökohtaiselle tililleen?
Metsäpuro:          Kyllä se varmaan näinkin on käynyt siinä sitten, että sieltä on sitten tuota, että siellä voi olla niitä ennakkomaksuja siinä joukossa, että…täytyy muistaa sitten, että mä toin Amerikasta autoja, just joku joukossa, että tämmösen vanhan ystävyyssuhteen, että tunnissa oli auto, niin mä sain häneltä vipattua rahaa ja sitten maksoin, että niitä on niitä mennyt sieltä sen pankin kautta. Että sanotaan, jos auto maksoi siihen aikaan 100 000 mk SIF Turku, niin meidän osuus oli 165 000, kun maksoin autoveron ja kaikki. Että mulla oli vapaavarastossa autoja , että mulla oli aina…että mä olin myynyt auton, mutta mä en saanut pihalle sitä autoa, ennen kun mä olin maksanut, että tässä oli justiin niitä kanssa, että missä Reinikainen auttoi, että tämmösen, niin kuin vanhan ystävyyssuhteen
Syyttäjä:             Pystyisittekö te sanomaan, kuinka paljon tästä henkilökohtaiselle tilille menneistä suorituksista oli kasetti..?
Metsäpuro:        Sanotaan sillain, että mä ihan sen verran palaisin tohon: poliisikuulustelussa tää oli se, että laitettiin mulle kuitti siihen eteen ja kysyttiin mikä se on. Niin pitäis mennä taaksepäin asioista, sanotaan –91, -92:een, että on tosi vaikee sillain, että siellä oli jotain sitten arvioo, että tiedä pitääkse arvio paikkansa tai ei. Nyt täytyy muistaa se, että ne kaikki mitä siellä yhtiön nimiin ostettiin kasetit, myös maksettiin laskujen kautta. Että jos siellä on sitten joukossa semmosta, mikä on niin kuin ennakkomaksua mennyt Reinikaisen tilille. Mää muistan ainakin yhden tapauksen: se oli tämmönen, että Reinikainen oli jossain matkoilla, että hän keräs tähän NTC:hen rahaa, että käski laittaa. Oli reissumies ja kauppamies, niin kerättiin niitä rahoja. Että sen takia on varmaan mennyt tällain, että, että en mä siihen mitään muuta selitystä keksi.

 

123 • 4 • 5 << Previous • Next >>