Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro

 

25.3.5.2


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Syyttäjä:             Mikä teidän tämänhetkinen muistikuva nyt sitten on, että mikä markkamäärä olisi kasettimaksuja?
Metsäpuro:          Sanotaan sillain, että mä tosiaan toimin tavallaan myyntimiehenä, myyntipäällikkönä K-Tuotteessa, että sieltä ostettiin kasetteja, me ostettiin eri paikasta, ostettiin Helsingistä, me ostettiin tuolta Tuurilta Veljekset Keskiseltä, joka paikasta. Että se oli sellasta aikaa, sillon se kasettikauppa kävi, että kuiteskin pieni kate, mutta siitä tuli äkkiä suuri määrä. Että sehän sitten tavallaan loppui kuin seinään se kauppa sitten. Että sen takia mulla on vaikee, tuntuu että isoja ne summat silloin, näin jälkikäteen vaikutti, mutta ei ne sitten loppujen lopuksi ollut semmosia.
Syyttäjä:             Oliko kyse kymmenistä tuhansista? Sadoista tuhansista?
Metsäpuro:          Olihan siellä kuiteskin semmonen Starlonin liikevaihto, että kyllä se niin kuin sadoissa tuhansissa. Nyt täytyy muistaa, että mähän ostin näitä muualtakin näitä kasetteja.
Syyttäjä:             Mä puhun nyt sellasista kasettimaksuista, jotka maksettiin Reinikaisen henkilökohtaiselle tilille. Pelkästään.
Metsäpuro:          Mä en osaa sitä summaa sanoa mitenkään.
Syyttäjä:             Pystyttekste arvioimaan, että kymmenissä tuhansissa?
Metsäpuro:          No, kyllä se kymmenissä tuhansissa oli. Ilman muuta. Sitä en osaa sitten ihan sanoa, että onko sadassa tuhannessa tai sadoissa tuhansissa. Mutta sanotaan, että joku 10 000 – jotain. Vajaa 100 000, en mää…
Syyttäjä:             Joo, mä luen täältä esitutkintapöytäkirjasta, kun tässä on hieman eroa. Sivulta 159 puolen välin alapuolelta: Kysymys ” Onko NTC International Ltd:tä koskevan verotarkastuskertomuksen mukaan olet maksanut Yrjö Reinikaisen henkilökohtaiselle tilille v. –91 seitsemällätoista eri kerralla yhteensä 232 650 mk, v. –92 neljänä eri kertana yhteensä 101 000 mk, v. –93 kymmenellä eri kerralla yhteensä 113 000 mk ja v. –94 kerran 20 000 mk. Mistä näissä maksuissa oli kyse?” Vastaus: ”Näissä maksuissa on osittain kyse Starlon Oy:n ostamien kasettien maksusta NTC:lle, osittain on kyse vippien takaisin maksusta Yrjö Reinikaiselle. Arvioisin, että 30-40% Ky:n laskujen loppusummasta muodostuu kasettiostoista Yrjö Reinikaiselta/NTC.ltä.” Näin kerroitte poliisille Onko tämä teidän…?
Metsäpuro:          Mä olin kolme kertaa siellä. Sanotaan, että ensimmäinen kerta, silloin kun ne Helsingin rikospoliisit oli, niin se kuulustelutilaisuus oli kaikkea muuta kuin miellyttävä, että se alkoi sillain, että sieltä kaksi tuli ja kuulusteli ja toinen sanoi mulle, että suurin piirtein, että ”Koppiin” ensimäiseksi. Että se oli niin kuin se tilanne semmoinen, että erittäin painostava ja niitä lyötiin pikkuhiljaa niitä lapppuja eteen. Siinä oli kuin puun ja kuoren välissä, kun mä en ole kuiteskaan mitään tehnyt. Ne mitä mä oon ostanut, niin mä olen maksanut ja mitä se firma on ostanut, firma on ne laskulla maksanut ja se mitä meillä henkilökohtaisia, niin on nyt vaikee sanoa..niin kuin mä sanoin, että mä olen 15 uutta autoo tuonut Amerikasta, että jos keskimäärin on 150... keskimäärin suurin piirtein tota autovero niin jokainen pystyy laskemaan, että siitä tulee iso summa. Että jos mulla on yksi semmonen ystävä, joka pystyy mua jelppaan, että ei mulla ole tässä elämässä kuin kaksi ystävää ja hän on niistä toinen, niin se on mun mielestä ihan kohtuullista, että mää hänen apuaan silloin pyydän, kun mä en sitä pankista saanut niitä rahoja. Mulla oli seitsemän autoo parhaimmillaan oli siellä Turussa tota vapaavarastossa, niin mä en saanut niitä ulos muuta kun rahalla Turun piiritullikamarista. Nää niin kuin selittää, että kun tuntuu, että 200 000, 300 000 se on paljon rahaa, mutta ei se sillain ole näissä autohommissa. Se on niin kuin valtionveroja siinä on maksettu.
Syyttäjä:             Joo, te olette todistajana täällä, eikä epäillä teitä mistään.
Metsäpuro:          Joo, sen takia mä selitänkin tuntuu, että niin kuin ne poliisitkin mulle sanoi, että ei voi pitää paikkansa. Että kun näin isoja summia, näin jälkeenpäin juteltiin.
Syyttäjä:             Joo.
Metsäpuro:          Niin mä sanoin, että tästä ne johtuu.
Syyttäjä:             Joo. Mutta kun tuossa luin noita lukuja ja te sanoitte, että niistä luvuista n. 30-40% olisi ollut näitä kasettimaksuja, niin onko se teidän käsitys nyt tällä hetkellä?
Metsäpuro:          Nyt kun mä olen täällä vastannut, mä en osaa sitä oikeeta totuutta siihen sanoa. Se oli niin kuin se, että kun se poliisikin tekee sen tutkielman niin sehän kirjoittaa niin kuin, että minä kirjoittaisin sen

nauhan loppuu/seuraava nauha

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>