Pos.4.3. Todistaja Verohallituksen ylitarkastaja Hannu Kuortti

29.4.3.2


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Ristola:                Joo, nämä olivat Yrjö Reinikaisen henkilökohtaisilla pankkitileillä, eikö niin?
Kuortti:                Kyllä. Siinä oli SP Raision pankkitili ja sitten Osuuspankki Tervakosken konttorin pankkitili.
Ristola:                Siellä oli varmaan niin kuin Reinikaisen ja hänen perheensä elantomenoja ja tämmöisiä mukana?
Kuortti:                No, siinä oli kyllä ihan hyvin normaalia elämiseen liittyviä menoeriä joita on maksettu, oli toki.
Ristola:                Ja ne on karsittu pois näistä summista, joista sitten näissä verotarkastuskertomuksissa puhutaan, niin sinne ei sisälly enää tämmöisiä?
Kuortti:                No ei, ne on karsittu pois. Nehän on menoja, ne on niin kuin tililtäottoja olleet tietenkin, tämäntyyppisiä.
Ristola:                Kerrotteko, millä perusteella näistä Reinikaisen tilille tulleista suorituksista sitten laadittiin kaksi eri verotarkastuskertomusta?
Kuortti:                 Siitähän laadittiin niin kuin tämä, oli tämä NTC:n kertomus, jossa käsiteltiin tämä ns. bulvaanisuhde ja Citylinkin ja Etronian ja NTC:n verotuksellinen yhdistäminen ja sitten silloin kun siinä oli se 80.000 ohimyynnin selvittäminen, että sitä vastaava rahamäärä olisi päätynyt Yrjö Reinikaisen pankkitileille, niin se ehdotettiin hänelle peiteltynä osingonjakona täältä NTC-yhtiöstä suoraan. Ja tältä osin ei tässä Yrjö Reinikaisen henkilökohtaisessa kertomuksessa ole lisäysehdotuksia, vaan siinä on tavallaan niin kuin muuhun, lähtökohtaisesti veronalaiseen toimintaan liittyvien pankkisiirtojen osalta ne..
Ristola:                Anteeksi, keskeytin.
Kuortti:                 Ei mitään. Se oli näin, että yhtiön osalta oli peiteltyä osingonjakoa ja nämä muut erät on muuta kuin peiteltyä osingonjakoa, mitä on ehdotettu tässä hänen henkilökohtaisessa kertomuksessaan ja niillä ei ollut kytkentää sitten enää tähän yhtiöön, eli niitä oikeastaan ei voida hallinnollisestikaan käsitellä enää sitten samassa kertomuksessa, kun nämä on eri verovelvollisia.
Ristola:                Yhtiöillä tarkoitatte nyt NTC/Citylinkkiä?
Kuortti:                 No joo, kyllä.
Ristola:                Muistatteko, milloin tämän Citylinkin toiminta päättyi?
Kuortti:                 No se mitä siinä on selvityksiä saatu kirjanpitoaineistosta ja muusta, voisi päätellä, että se on elokuussa 1992.
Ristola:                Entäs sitten sen jälkeen? Mistä tämä NTC sai nämä myytävät kasetit?
Kuortti:                 On ollut Etronia ja sitten sen jälkeen, sehän toimi ilmeisesti vain tuonne kevääseen 1993, ja sitten on ollut tällainen kuin Balstar Oy sen jälkeen. Onko mahdollisesti ollut osittain yhtä aikaa kuin Etronia, sitä en nyt muista, mutta se joka tapauksessa tuli kuvioihin sitten tämä Balstar, jatkoi sitten tätä samaa valmistustoimintaa.
Ristola:                Mihin asti tämä NTC toimi?
Kuortti:                 Se on ilmeisesti toiminut tuonne 90-luvun loppupuolelle asti 1997-1998, mutta meidän tarkastus on päättynyt vuoteen 1993.
Ristola:                Jos puhutaan ensin näistä NTC:n toimintaan liittyvistä Yrjö Reinikaisen tileille tulleista suorituksista, niin näistä on taulukko sen Reinikaisen henkilökohtaisen verotarkastuskertomuksen sivulla 21. Onko teillä se kertomus siinä, voitteko ottaa sen esille?
Kuortti:                 Se on mulla tässä.
Puheenjohtaja:      Katsomme sivua 21.
Ristola:                Joo, eli siinä on nämä vuodet 1991, 1992 ja 1993, niin näiltä osin nämä Reinikaisen tilille tulleet suoritukset liittyvät siis tähän NTC:hen. Selitättekö vähän tarkemmin tätä, mistä syystä nämä siihen liittyvät?
Kuortti:                Nämä liittyy siitä syystä, että  me yritettiin jäljittää mihin ne varat on päätyneet niistä 80.000 kasetista ja tuossa Yrjö Reinikaisen pankkitileillä oli sitä vastaava rahavirta ja niitähän pyydettiin niitä selvityksiä. Tämä menee ajallisesti siihen ajankohtaan, eli tämä alkaa sieltä 1991 keväästä, elikkä toukokuusta 1991, jolloin Citylink aloitti toimintansa ja sitten päättyy tuonne kesään 1993 kesäkuulle, jolloin voidaan katsoa, että nämä Etroniasta, mahdollisesti vielä sen toiminnasta myytyjä  kasettimyyntejä olisi päätynyt tänne Reinikaisen pankkitileille.
Ristola:                Citylink kuitenkin taisi toimia vielä elokuuhun 1993 saakka?
Kuortti:                 Ei vaan 1992 elokuuhun asti.

Ristola:                1992 elokuuhun, aha, joo. Ja kerrotteko minkälaisia suorituksia sitten sisältyi  tähän taulukkoon otettuihin lukuihin? Kenen maksamia, onko siellä jotain näitä?
Kuortti:                 Siis se ilmenee täällä edellä olevasta, eli mun on käytettävä näitä liitteitä, en niitä nyt tästä ulkoa muuten muista. Eli sehän lähtee, siellä on Heikki Metsäpuron suorituksia ja tuossa kun viitataan kertomuskohtaan 5.2.1.1 niin siellä on näitä, mihin ei ole, niitä on kaikkiaan 232.650 markkaa. Siellä on joihinkin saatu selvitys, mutta se mitä on jäänyt selvittämättä on 217.650 markkaa vuodelta 1991, vuodelta 1992 tämä 101.000 markkaa tai selvittämättä on se, että poissuljentaa ei ole saatu, etteikö nämä olisi voinut olla siitä kasettimyynnistäkin kertyneitä ja 1993 on 108.000 markkaa tuonne kesäkuulle 1993 asti. No sitten kohta 5.2.2 kertomuskohta eli se liittyy näihin edelleen Heikki Metsäpuron maksamiin suorituksiin, joissa on viittaus ”lainan takaisinmaksu” ja niitä on sitten vuonna 1991 15.000 markkaa, 1992 on 118.600 markkaa ja vuonna 1993 tuonne kesäkuulle asti niitä on 30.000 markkaa. Ja sitten 5.2.3 kertomuskohta liittyy Markku Heinon maksamiin suorituksiin ja niitä on sitten vuonna 1991 ollut 21.950 markkaa, vuonna 1992 104.475 markkaa ja 1993 tuonne kesäkuulle asti 24.500 markkaa ja sitten on 5.2.6 niin on ”muut suoritukset ja omat panot”, niitä on vuodelta 1991 115.535 markkaa, vuodelta 1992 224.624 markkaa ja vuodelta 1993 taas tuonne kesäkuulle asti otettu luku 29.000 markkaa.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>