4. Yrityskauppa, alku tulevalleoviväk

4.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

käytettynä ostamamme (sulkuvoimaltaan 1100 t) kohdalla syntynyttä debattia, siitä olisiko edellytyksiä palauttaa kone. Tai ainoastaan maksaa loppu kauppahinta noin 200.000 markkaa. Arimo Ristola ja Matti Sinkkonen olivat vahvasti sitä mieltä, että koneen voisi palauttaa. Koneesta oli suurin osa maksettu ja kaupan purkamiseen olisi tarvittu minun moraalini/etiikkani vastainen lausunto, johon en lausutuista pyynnöistä huolimatta suostunut ja koneen kauppahinta suoritettiinkin myyjälle kokonaisuudessaan..

Pos. 4.3.1 Perheen lisäys - Matias syntyy

Kaiken touhun keskellä vein Marjan Tampereen keskussairaalan synnytysosastolle, odotimme perheenlisäystä. Marjalle tehtiin 16.08.83 keisarinleikkaus ja hän synnytti pojan jota kutsuttiin osastolla Pietariksi. Myöhemmin ristiäisissä hän sai nimekseen Matias. Nimen itse asiassa antoi esikoisemme Pauli kun kysyimme, minkä nimen hän haluaisi veljelleen antaa. Matiaksen syntyminen oli minulle kovasti mieleen, niin annoimme hänelle toiseksi nimeksi Yrjö. Rakkaalla lapsella oli myös työnimi Pietari, annoimme hänelle tämän kolmanneksi nimeksi. Nimisanakirjan mukaan Matias (24.2) on alkujaan hepreaa ja merkitsee Jumalan lahjaa. Perheemme oli saanut lisää siteitä. Aistimme keskittyivät enemmässä määrin ydinperheen (ja Domuksen) kasvamiseen ja hyvinvointiin. Samaan aikaan minun oli aika suunnata katseeni tuleviin koitoksiin joiden kulkua ohjattiin minusta riippumatta

Pos. 4.1.1. Alku tulevalle

Aamulla klo 06 jälkeen, pari kuukautta yrityskaupasta, olin kotona ja lähdössä työmatkalle Salon seudulle kun Arimo Ristola soitti ja kysyi olenko suunnitelmani mukaan lähdössä Saloon. Kerroin työskenteleväni suunnitelmieni mukaan, ei ollut ilmaantunut mitään esteitä sen suhteen. Olin jo Salossa kun Arimo Ristola soitti minulle ja kysyi milloin aion palata ja vastasin olevani tehtaalla päivän päätteeksi. Tehdas toimi kolmessa vuorossa ja työskentelin säännönmukaisesti myös iltaisin. Asiat tuntuivat olevan normaalissa järjestyksessä, mikään ei antanut ymmärtää tulevista tapahtumista. Kun saavuin samana iltana Kuhmoisiin, ajoin suoraan työpaikalleni missä totesin kaikkien ulko-ovien olevan suljettuna. Soitin ensimmäiseksi vaimolleni joka oli äitiyslomalla. Hän ei tiennyt asiasta mitään. Sain aikani koputeltua ovia yhden työntekijän avaamaan tehtaan oven ja hän kertoi, että päivällä kaikkien ovien lukot vaihdettiin ja työntekijöille kerrottiin, ettei minulla ole mitään pääsyä tehtaan tiloihin. Otin yhteyttä Arimo Ristolaan. Keskustelimme lyhyesti puhelimessa ja sovimme tapaamisesta kauppaklubilla Jyväskylässä.

Tapaaminen oli vähintäänkin ristiriitainen mutta eteni rauhallisesti ja sivistyneesti. Paikalla olivat mm. Arimo Ristola sekä Matti Sinkkonen. Sain kuulla, että tehtaan johtajaksi on nimitetty tuotantopäällikkö Antti Vilenius (ei ollut paikalla) joka tuohon mennessä oli ollut yhtiön palveluksessa noin 8 vuotta. Antti oli kannuksensa ansainnut kovalla työllä ja tunsi hyvin yhtiön asiakaskunnan tarpeet kuin myös muovituotantopuolen. Työkalukonepaja oli ammattitaitoisen työnjohtajan Aulis Lepistön käsissä. Työkalukonepajaa johtanut Aulis oli varsin tasapainoinen ihminen eikä hän herättänyt kenessäkään suuria tunteita. Joidenkin toimihenkilöiden kanssa Antilla oli pientä kismaa, sellainen on kuitenkin normaalia. Ajattelin, että uusi asema yrityksessä sekä aiemmat kokemukset siivittävät hänetkin kohtuullisen hyväksi johtajaksi.

Pos. 4.1.2. Tilaustöitä

Jyväskylässä neuvotellessamme sovimme, että suoritan messumatkan Saksaan jonka olin aiemmin yhtiön toimitusjohtajana varannut ja raportoin siitä yhtiön hallitukselle. Sovimme myös siitä, että saan toimistotilan käyttöön meijerin konttorista joka oli vailla käyttöä. Tarkoituksenani oli ylläpitää kommandiittiyhtiöni toimintaa ja kehittää sitä. Huoneeseeni tehtaalla, minulla ei ollut pääsyä vaikka siellä oli huomattavasti minulle kuuluvaa omaisuutta. Kaipasin päiväkirjojani, dokumenttejani, kirjeenvaihtoani, ym. kirjallista aineistoa johonka yhtiöllä ei ollut mitään oikeutta. Vasta usean viikon kuluttua, kun asiaan puututtiin myös juridisen oikeuteni perusteella, pääsin aikaisempaan työhuoneeseeni tehtaalla hakemaan henkilökohtaiset aineistoni. Työhuoneeni oli kokonaisuudessaan tarkastettu. Oliko puututtu henkilökohtaisiin muistioihini tai kalentereihini jäi vielä arvailun varaan. Kahden vuoden ajalta kalenterimuistiot olivat kadonneet.

Suoritin minulle uskotut tehtävät asianmukaisesti ja raportoin niistä Arimo Ristolalle. Toimin nyt kommandiittiyhtiöni kautta konsulttina. Kaikki kululaskut maksoin KY:n tililtä ja kaiken laskutin myös KY:n tilille ja liikevaihtoon. Toimin siis konsulttina ja markkinoin myös kokemuksiani ja oppimaani eri yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville. Muutamia projekteja tein joille PKT säätiö antoi taloudellista tukea. Mielenkiintoinen oli projekti TV sisäverkkoon kytkettävästä maksutelevisiosta. Nykyisin kaikissa hotelleissa on käytössä tämä teknologia

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>