Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.10 Todistaja, Tilintarkastaja HTM Jukka SopenLuoma (NTC:n tilintarkastaja) puolustuksen pyynnöstä

 

25.3.10.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Teosto Mäntylä: Minkä tuota yhtiön, anteeksi Yrjö Reinikaisen tai häntä lähellä olevien yhtiöiden kirjanpitoa tai tilintarkastuksia olette tehnyt?
Sopenluoma:   Tuota, silloin kun yhtiöt itse pitivät niitä, niin näitä olivat tämä NTC International, oli Mecrent Oy, Balstar Oy, taisi olla yksi asunto-osakeyhtiö: As Oy Riekontie 13 ja siinä ne nyt on, jotka tässä näin heti muistan.
Mäntylä:          Olitteko näiden yhtiöiden kirjanpitäjänä vai tilintarkastajana?
Sopenluoma:   Tilintarkastajana.
Mäntylä:          Ja näiden yhtiöiden kirjapito pidettiin -91 -92, muistatteko?
Sopenluoma:   Kyllä minä uskon, että tämä Pilvi Salokannel joka oli niin kuin tässä yhtiöiden päässä kirjanpitäjänä, että hän piti nämä muistaakseni kaikki. Toinen henkilö,  joka saattoi olla siinä mukana oli Matti Paananen.
Mäntylä:          Mitä tarkoitatte, ”saattoi olla mukana”?
Sopenluoma:   No, koska hän oli myös yhtiön palveluksessa ja oli myöskin taloushallintoon sillä lailla kykenevä, että hän ainakin avusti monessa asiassa.
Mäntylä:          Minkä yhtiön palveluksessa Matti Paananen oli?
Sopenluoma:   Tuota, NTC Internationalin ?  muistaakseni.
Mäntylä:          Ei muuta kysyttävää.
Harju:               Muistatteko, tiedättekö, että oli olemassa tällainen Reinikainen kommandiittiyhtiö?
Sopenluoma:   Kyllä.
Harju:              Olisko se pitänyt varsinaisesti sitä kirjanpitoa?
Sopenluoma:   Tuota…
Harju:              Tiedättekö, kenen nimenomaan kenen palkkalistoilla tää Salokannel itse asiassa oli?
Sopenluoma:   No, en nyt välttämättä sitä muista, että kuka hänellä oli palkanlaskijana, mutta tämmöinen Tilipalvelu Reinikainen Ky oli myös olemassa kyllä.
Harju:               Mä olisin vielä kysynyt periaatteessa vähän tyhmän kysymyksen, mutta kun tää tyhmä ajatus on jotenkin saatettu erikoiseen valoon ,niin tämmöisten pienyhtiöiden osalta niin jotka tekevät kauppaa puoleen ja toiseen, niin onko tää kuittaus yleinen tapa?
Sopenluoma:   Kyllä. Siis jos näin tehdään puoleen ja toiseen, niin se saattaa olla hyvinkin yleistä…
Harju:               Eli niin ostetaan kuin myydään, siis molempiin suuntiin?
Sopenluoma:   Niin.

Harju:               Silloin päätetään kuittausta tehdä?
Sopenluoma:   Niin, tavaravaihtoa, jossa on clearing-tili, joka sitten täsmäytetään tietyin välein, useimmiten kuukausittain.
Puheenjohtaja: Mä olisi, tota. Jos nyt puhutaan ohimyynnistä ihan yleisellä tasolla ja tuota. Te vastasitte Harjun kysymykseen, että ette havainnut ohimyyntiä ja syyttäjän kysymykseen vastasitte, että ohimyynti ei näykään kirjanpidossa: niin mä olisin kysynyt, että mitkä sanotaan, sekä tilintarkastajan että kirjanpitäjän kannalta, niin mitkä on mahdollisuudet havaita ohimyyntiä? Mitä, onks semmosia indisioita, mitkä on näkyvissä sieltä?
Sopenluoma:   No, sanotaan näin, että kyllähän tällaisessa niin kuin yrityksissä niin tällainen karkea ohimyynti, niin eihän sellaista voi harjoittaa ilman että se tulisi esille. Jos se pienimuotoista niin tuskinpa se missään näkyy. Mutta joku tällainen systemaattinen ohimyynti niin kyllä se ennen pitkää paljastuu myös kirjanpidossa.
Puheenjohtaja: Mitkä on sellasia seikkoja, jotka sen siellä paljastaa?
Sopenluoma:   No kyllä tää myyntikate niin kuin, jos se menee tavattoman heikoksi, niin kyllä siihen aina pyritään niin kuin saamaan selvityksiä. Siihen aikaan puhuttiin vielä myyntikatteesta eli kun ostoja rupeaa olemaan yhtä paljon kuin myyntejä. Ja sitten tietysti jos kassavarat ovat heikkoja niin tai kassa menee miinuksella, niin on maksettu menoja jostain jollain rahalla, jotka on tulleet muualta.
Harju:               Saako kysyä tarkentaen tuohon, onko teillä tuota NTC:n tilinpäätös 30.6.-92?
Sopenluoma:   On.
                         *salissa selataan tilinpäätöstä*
Puheenjohtaja:  Tästä tulee kopiot sitten. Jos mä luen, niin kertokaa sitten kun täällä näkyy NTC:n myyntikatteena ajalla1.7.-91 – 30.6.-92  1.810.734,90 mk ja edelliseltä tilikaudelta,1.1.-91 – 30.6.-91 188.523 mk. Niin kertooko tää myyntikate nyt mitään?
Sopenluoma:   Joo, tuota tässä on, tuota myyntikate tältä puolen vuoden ajalta eli 1.1. – 30.6.-91 se on 13,3% silloin yhtiön toiminta on käynnistynyt todennäköisesti, koska liikevaihto on vielä näin pientä. Seuraava tilikausi on 12 kk eli normaali 12 kuukautta ja myyntikate on noussut 18,3%:iin eli tässä on tapahtunut ihan normaali tapahtuma, kun yhtiön toiminta on lähtenyt liikkeelle niin kannattavuus on kohentunut toisen tilikauden aikana. Jos ajatellaan sitten vielä, että pitäisi arvioida että onko tämä niin kuin toimialalle normaali, niin tämmöstä varsinaista - tämähän oli aika uusi toimiala siihen aikaan ja tässä meidän täytyy vähän luottautua siihen, että meillä on  kuitenkin liikevoittoa, joka on 337.000 - niin tuota tätä taustaa vasten katsottuna se on ollut riittävä.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>