Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.10 Todistaja, Tilintarkastaja HTM Jukka SopenLuoma (NTC:n tilintarkastaja) puolustuksen pyynnöstä

 

25.3.10.4


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Puheenjohtaja:  Onks tää muuttunut?
Sopenluoma:   Vuonna -93 päättyneellä tilikaudella, siis kesäkuun -93 niin myyntikate on noussut 28,8%:iin . Nyt tässä on selvä 10%:n hyppäys, mutta muistaakseni tällä tilikaudella oli tuota mahdollisesti käyttöomaisuuden vuokratuottoja, jolloin siellä ei ole vastaavia ostoja, että se on saattanut vaikuttaa tähän. Mutta joka tapauksessa ohimyyntiajatusta, sitä taustaa vasten tämä ei tue mitään sellasta ajatusta.
Puheenjohtaja: No, entäs sit sellanen asia kun onks – tää saattaa nyt olla ihan tyhmä kysymys, kun en oo tilimies, mutta kysyn kuitenkin - että kun ostetaan ohi, niin saadaanks se jotenkin, että jos kuvitellaan tilanne, että NTC olisi ostanut pimeesti kasetteja, niin olisko se saanut ne jotenkin tänne kirjanpitoon tuotua? Ja mitä se silloin kertoisi, jos tää olisi mahdollista?
Sopenluoma:   No, niin kuin ohiostettuja aineita ja tarvikkeita ei voida tuoda kirjanpitoon ollenkaan.
Sen sijaan ne saattavat tietysti vaikuttaa liikevaihtoon. Eli olla osa myytyjä tuotteita tai virallisesti laskutettuja tuotteita, jolloin se tietysti saattaisi näkyä myyntikatteen kohentumisena. Mutta yleensähän on niin, että jos ostetaan ohi niin ne pyritään myymäänkin ohi.
Puheenjohtaja: Joo. No, ootteks te tämmösiä havaintoja tehnyt? Jos tämmöstä olisi tapahtunut, niin luuletteko, olisko teillä ollut mahdollisuuksia havaita, että…?
Sopenluoma:   Jos tilintarkastuksessa olisi käytetty aikaa ja rahaa siihen, että olisi ostolasku laskulta tutkittu kuinka monta kappaletta on tullut taloon sisään ja sen jälkeen verrattu myyntilaskuihin, että kuinka monta kappaletta on myyty ulos, niin silloin tässä saattaisi olla epäsuhta. Mutta sitä ei tässä tilintarkastuksessa, eikä yleensäkään tehdä. (Huom: NTC:n suoritettu 1993 vuotta koskeva ky. verotarkastus, klikkaa)
Puheenjohtaja:  No, äsken te sanoitte, että jos myydään ohi, niin se näkyy aina myyntikatteessa. Eli että se saattaa mennä jopa negatiiviseksi, ymmärsinkö oikein?
Sopenluoma:   Joo.

Puheenjohtaja:  Niin tota, eiks silloin vastaavasti, jos tehdään tällaista toimintaa, josta äsken puhuttiin niin sehän nostaa myyntikatetta?
Sopenluoma:   Kyllä.
Puheenjohtaja:  No, onks nää tunnusluvut jos ajatellaan että nää tunnusluvut,tää on noussut – se on ollut 13,3 sen jälkeen 18,3% ja 28,8% - niin ainakin mun käsittääkseni jos oikein muistan vanhaltaan, niin 28,8% on aika kova myyntikate.
Sopenluoma:   Joo. Tää riippuu tietysti hiukan toimialasta. Ja harjoitetaanko myös tuotannollista toimintaa vai pelkästään kaupallista toimintaa. Ja joka tapauksessa tässä on ollut niinkuin käynnistynyt yritys, jossa myyntikate on koko ajan - niin kuin yleensä tapahtuu jos yritys menestyy - se on parantunut eikä tässä kyllä tässä on 10%:n ero joka on hyvä ja huomattava. Toisaalta taas, jos me mennään alas ja katsotaan, mikä on ollut liikevoitto, niin se on ollut linjassa edellisen vuoden kanssa. Mikään ei ole tukenut sitä, että mun olisi pitänyt mennä yrittäjän luokse tai yritykseen ja sanoa, että hei, ooksä ostanut jotain pimeenä?
Puheenjohtaja:  Joo. Eli teidän mukaan nää tunnusluvut ei niinku poikkea normaalista liiketoiminnasta, että tästä ei semmosia johtopäätöksiä voi tehdä?
Sopenluoma:   Joo.
Puheenjohtaja:  Selvä. Sitten puhutaan edelleen kirjanpidon ja tilintarkastuksen kannalta  tästä bulvaanisuhteesta, kun te kerroitte Harjun kysymykseen, että te ette havainnut. Ja sitten vastasitte Kemppaisen kysymykseen, että ette sitä myöskään hirveesti siltä kannalta tutkinut. Niin mä esitän tän saman kysymyksen tän  bulvaanisuhteen kannalta: että onko tällasessa normaalissa tilintarkastuksessa niin mitään mahdollisuutta, jos yrittäjä ei asiaa halua tilintarkastuksessa tuoda julki, niin kuin ei varmasti haluakaan, jos tämmöstä tapahtuu, niin mitkä on ne keinot havaita tämmönen ja onks niitä?
Sopenluoma:   No,on tietysti, sanotaan näin, että jos tositeaineistosta löytyy hirveen paljon sotkuja tai sanotaan, että siihen on sotkettu toisten yritysten tositteita, tai on hyvin epätavallisia asioita, että ne herättää huomiota. Niin ne herättää luonnollisesti myös kysymyksiä. Mutta kyllä se muuton on niinkuin, ei, on hyvin vaikea…sanotaan, että ne saattavat satunnoisin tulla esille tai sattumoisin, muuton…
Puheenjohtaja: Voidaanko esittää tämmönen väite, että jos järjestetään erittäin taitavasti bulvaanisuhde, niin se jää tilintarkastuksessa huomaamatta?
Sopenluoma:   Joo, ainakin näin, että jos on vain yksi yhtiö tarkastetaan, niin tuota..
Puheenjohtaja: Voidaanko esittää tämmönen väite, että jos järjestetään taitavasti ohiostoja, niin sekin jää kirjanpidossa tai tilintarkastuksessa huomaamatta?
Sopenluoma:   Ohiostoja?
Puheenjohtaja: Siis taitavasti ohiostoja? Se, mistä aikasemmin puhuttiin?
Sopenluoma:   Kyllä näin voi sanoa, että jos sellasta asiaa ei erikseen tutkita, niin kun se ei löydy tositeaineistoista mitään merkintää siihen, niin ei sitä myöskään havaita.
Puheenjohtaja: Te ootte tutustunut tähän verotarkastukseen ja ollut muuten tässä asiassa ilmeisesti mukana?
Sopenluoma:   Joo. Mä olen lukenut sen vain kerran ennen tätä

Jatkuu/ tulossa (pv 11.04.08) arvioitu valmistuminen toukokuu 2008

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>