Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

25.3.1.12


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Teosto:             Eli teillä ei ole käsitystä niistä kustannuksista. Paljonko ne markkamääräisesti olivat?
Reinikainen:     Minähän juuri kerroin niistä.
Teosto:             Paljonko ne markkamääräisesti olivat?
Reinikainen:     Näitä on erilaisia hintoja, että tänä päivänä tuollainen runko, jota meidän tehtaamme ostaa, siis kun puhutaan Ruotsista tai Eestistä, niin se maksaa noin markan. Magneettinauha maksaa noin 40 - 50 markkaa.  Siis 50 markkaa maksaa sellainen kela, jossa on noin 6000 metriä.
Teosto:             No, tuotemaksukustannuksia joka tapauksessa on tämä kirjallinen selvitys 37. Tässä on kaksi sivua, molemmissa markkinoidaan Dexa-kasettia. Luen itse täältä jos haluatte.
Reinikainen:     Ei, se on tässä.
Teosto:             Eli siinä tekstikohdassa NTC:n myyntihintojen jälkeen kerrotaan sisältävän Teosto-maksun. Mihin tämä perustuu?
Reinikainen:     Kuten laki edellyttää, se perustuu siihen, että Teosto-maksusta vastaa maahantuoja tai valmistaja. Ja kun me ostimme näitä joko maahantuojalta tai valmistajalta, niin ne sisälsivät tekijänoikeusmaksun.
Teosto:             Maksu kyseisestä kasetista on ollut 8,10 markkaa.
Reinikainen:     Siitä huolimatta.
Teosto:             No muutitteko markkinointitietojanne tuossa vaiheessa?
Reinikainen:     En.
Teosto:             Entä sitten tässä samassa kirjallisessa todisteessa ”toimitusehto vapaasti tehtaalla heti” sen sisältävän Teosto-maksun samaten kuin toisessa markkinointikirjeessä ”toimitusehto vapaasti tehtaalla”. Millä perusteella käytitte tällaista markkinointitietoa?
Reinikainen:     Väitän, että yhtään sellaista lähetyslistaa tai laskua ei ole, jossa esiintyisi että tavara olisi toimitettu muualta kuin Hämeenlinnasta. Jos tässä puhutaan tehtaasta Hämeenlinnassa, joka on tehdasrakennus, on siellä ollut Scandexan tehdas, niin sillä tarkoitetaan juuri tätä Hämeenlinnan toimipistettä, sen varastoa ja sitä teollisuusrakennusta.
Teosto:             Miten sitten tässä markkinointikirjeessä puhutaan ”myyynti Kuormakatu 2" ?
Reinikainen:     Koska Kuormakadulla 2:ssa toimi Taina Artukka, joka tuli yhtiön palvelukseen, jos en väärin muista niin aivan 1992 alussa ja hänellä oli myynti- ja markkinointi NTC Internationalilta siitä ajankohdasta.
Teosto:             Eli palaan tähän kohtaan vielä hetken päästä, mutta tuossa kun puhuitte siitä, että kun se Dexa-kasetin kansi tilattiin mainostoimistolta, niin milloin se tilattiin?
Reinikainen:     Anteeksi?
Teosto:             Milloin se Dexa-kasetin kansi tilattiin sieltä mainostoimistosta. Kansioon merkittiin ”Valmistaja NTC”.
Reinikainen:     Uskoisin että se työ on tehty empilossa 1991 - 1992.
Teosto:             No mitä sitten 1992 vielä Dexa News:ssa, eli kyseessä on ilmeisestikin Dexa-kasetti,  joka sisältää sen tiedon että valmistaja on NTC International, niin miten vielä tuossa vaiheessa olette voinut sitten ilmoittaa tällaisia myyntiehtoja, kun äsken puhuitte siitä, että Scandexa valmisti ne kasetit. Eli ilmeisesti tarkoititte, että tässä vaiheessa Citylink valmisti ne kasetit 1992?
Reinikainen:     En minä ole väittänytkään, että Scandexa valmisti  ne.
Teosto:             Aha, no sitten kuulin väärin. Eli Citylink valmisti ne ja NTC myi Dexa-nimellä?
Reinikainen:     Kyllä.
Teosto:             No missä se Citylinkin tehdas sitten sijaitsi?
Reinikainen:     Kuormakatu 2:ssa.
Teosto:             Niin, sehän on Turussa?
Reinikainen:     Kyllä.
Teosto:             Mielestäni äsken te sanoitte, että ne oli Hämeenlinnassa valmistettu.
Reinikainen:     Mä en oikein ymmärrä tätä. Miten tää tässä nyt menee?
Harju:                Pakkaus ja päälikuoret Hämeenlinnassa.
Teosto:             Eli vapaasti tehtaalla Hämeenlinnassa te myitte kasetteja silloin kun tehdas toimi Kuormakadulla Turussa?
Reinikainen:     Kyllä, siis kaikki toimitukset tapahtuivat Hämeenlinnasta, Hämeenlinnan varastosta, kaikki laskutus tapahtui Hämeenlinnasta Hämeenlinnan varastosta. Mitään toimituksia ei ole tapahtunut mistään muualta NTC:n nimissä. Yhtään rahtikirjaa tai lähetyslistaa ei ole, jossa olisi jokin muu kuin Hämeenlinnan osoite NTC:n toimituksissa.
Teosto:             Mikä tehdas siellä sitten oli?
Reinikainen:     Siellä oli Scandexan vuonna 1988 rakentama tehdaskiinteistö, jossa NTC toimi, jonka ostin Scandexan konkurssin jälkeen siinä realisointihuutokauppatilanteessa, joka Hämeenlinnassa silloin pidettiin ja NTC toimi siinä.
Teosto:             Ja Citylinkin tehdas oli Turussa?
Reinikainen:     No kyllä.
Teosto:             Jaa, no. Miten te tiesitte sitten, että kun tässä asiassa väittämänne mukaan Citylink valmisti ja Citylinkillä oli tehdas, niin miten te tiesitte siellä Hämeenlinnassa, että paljonko niitä kasetteja on mahdollista myydä vapaasti tehtaalla, eli että voi mennä hakemaan?
Reinikainen:     Anteeksi?
Teosto:             Eikö vapaasti tehtaalla tarkoita sitä että ne on saatavissa siellä?
Reinikainen:     Hämeenlinnassa? Me emme ole koskaan myyneet tavaraa mistään muualta kuin Hämeenlinnasta.
Teosto:             Mutta miten tässä markkinointikirjeessä lukee, että myynti Turussa Kuormakatu 2?
Reinikainen:     Siellä oli meillä myyntikonttori. Taina Artukka tuli meidän palvelukseen 1991-1992 vaihteessa, kuten aikaisemmin kerroin.
Teosto:             Mitä sitten käsityksenne mukaan tällä ”vapaasti tehtaalla” tarkoitetaan?
Reinikainen:     Että myytiin tavara Hämeenlinnasta, Hämeenlinnan varastosta ja me käytimme Hämeenlinnan kiinteistöstä sanaa ”tehdas”.
Teosto:             No valmistettiinko siellä kasetteja?
Reinikainen:     Ei valmistettu.
Teosto:             Mitä siellä tehtaalla valmistettiin?
Reinikainen:     Ei siellä valmistettu mitään. NTC toimi aikanaan siellä. Siellä ei valmistettu yhtään mitään, mutta meillä oli työntekijä varastossa, hänen nimensä oli ... tai joka tapauksessa, hän hoiti meidän lähetystoimintaa ja myöskin tuotteiden pakkaustoimintaa. Hän pakkasi tuotteita, eli siihen tuotepakkaukseen.
Teosto:             Eli jos nyt vielä palataan sitten siihen kansimerkintään eli 1991 sen oli mainostoimisto tehnyt ja se on nyt teidän mielestänne virheellinenkö?
Reinikainen:     Siis se on tehty vuonna 1991-92, eikä se ole millään tavalla virheellinen. Se pääsääntöisesti kertoo oikeat asiat.
Teosto:             Eli oliko se mainostoimiston ratkaisu, että siihen kirjoitetaan ”Valmistaja NTC”?
Reinikainen:     Ei mainostoimisto ole sitä varmaan meiltä kysynytkään. Me olemme tilanneet tämän pakkauksen ja he ovat käyttäneet sitä sellaisena tekstinä kuin he ovat asian ymmärtäneet, siis laatineet, siihen ei ole ilmeisesti ollut syytä sen syvemmin paneutua.
Teosto:             No reklamoitteko te siitä mainostoimistolle, siitä tekstistä?
Reinikainen:     Ei ollut ennen tarpeen, koska eihän kukaan ole reklamoinut ennen tätä tilaisuutta.
Teosto:             No entä sitten teidän kirjalliseksi todisteeksi jättämänne maailmanmarkkinahintaiset tarjoukset tai ne, jotka todistavat maailmanmarkkinahintaan. Eli ne sisältävät kasetteja, niin vastaavatko nuo tarjoukset Dexa-kasetin laatua?
Reinikainen:     Tähän on helppo vastata. 80-luvun lopulla Dexa osti näitä kasetteja maailmanmarkkinahintaan ja pakkasi niitä omiin pakkauksiinsa, juuri samoja tuotteita Hong Kongista, ja vain pakkasi ne omiin pakkauksiinsa. Niistä käytettiin nimeä Dexa copy.  Asiapaperit löytyy kyllä, jos välttämätöntä, Scandexan kirjanpitoaineistosta.
Teosto:             Eli niihin merkittiin Dexa copy?
Reinikainen:     Kyllä.
Teosto:             No mitä sitten ne, joihin ei merkitty Dexa copy?
Reinikainen:     Saattoi olla esimerkiksi Dexapro-merkkisiä, tai oliko tässä minkähän merkkisiä, tässä myydään Dexa HGX –merkkisiä, ja niihin ja Dexa Pro HGX ja ynnä muuta. Merkit saattoivat olla siis mitä tahansa. Useimmiten niillä pyrittiin luomaan mielikuvia.
Teosto:             Eli sama tuote pakattiin vain eri lailla?
Reinikainen:     Kyllä.
Teosto:             Tällä Pro:lla ei ollut mitään merkitystä?
Reinikainen:     Kyllä ,se oli muovipakkauksessa. Se pakattiin Hämeenlinnassa.
Teosto:             Ja teidän mukaan näiden tarjouskirjeiden mukainen laatu vastasi kaikkia Dexa-kasetteja?
Reinikainen:     Tämän asian tuntee paremmin sitten tämä valmistaja, että minkälaista nauhaa hän käytti. On parempi, että kysytte häneltä mitä eroa näissä on.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>