Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.6 Todistaja Klinkman, syyttäjän/Teoston pyynnöstä

 

25.3.6.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Nauha 9) Kopio 2 17 min 30 sek

Puheenjohtaja:    Kristian Klinkman. Syyttäjä kysyy, syyttäjä olkaa hyvä.
Syyttäjä:             Mikä teidän kokemuksenne on kasettialalta?
Klinkman:           Aloitin vuonna-82 valmistaa ensimmäinen videotehdas Vaasassa, missä aloitettiin nää kopioida videokasetteja ja olin koko ajan niinku sillon yhteydessä just niinku miten videokasetti on valmistettu ja lopetin sitä tai palvelun Arbitrois-nimellä silloin ja VTC-video ja sit viimeset vuodet se meni Tape factoryn nimellä. Ja siinä ajassa rakennettiin kolme kappaletta tämmösiä videovalmistamoa, niinku tehtaita Vaasan seudulla. Ja siellä toimin niinku tehtaanjohtajana ja siinä Tape factoryssä joka valmistettiin  vuonna -89 ja minä lopetin siellä vuonna -92 kun se meni konkurssi. Niin siinä valmistettiin ihan videokasetteja pannukakusta, jota kelattiin sitten latauskoneella ja valmistettiin niinku valmiita videokasetteja. Plus että olin silloin Agfan ryhmässä mukana, se oli semmonen(?)jonka Basf tai Agfa aikoinaan perusti ja mä niinku matkustettiin Agfan kavereiden kanssa aika paljon ja kateltiin niinku maailman ympäri, mikä materiaali oli tulossa ja miten se kehittyi, niinku tekniikka. Tekniikan kanssa olin jatkuvasti niinku yhteydessä.
Syyttäjä:             Kertokaa kasetin E-180 materiaalikustannuksista.
Puheenjohtaja: Tota, puhuuks syyttäjä nyt tästä päivästä vai tästä..?
Syyttäjä:             Ajankohdasta -91-93.
Klinkman:           Joo. No, niitähän silloin aikoinaan jos esti ottaan ne, jotka just Tape factory ja me käytettiin, niin se oli niin korkea laatu kuin oli mahdollista saada. Koska ne meni monistuskäyttöön eli  nauhotettiin siihen lastenfilmiä mm. Niin sehän vaati sitten, että se kasetti pitäs olla semmonen. että se pystys toistaan yli kaksisataa kertaa ilman, että se pilas asiakkaiden nauhurit tai että nämä drop-outit tulis liian paljon eli drop-out on tällasia valkosia häiriöitä joita sit tulee kuvaan. Niin kun puhutaan näistä missä on niinku minimi drop-outit, nämä kasetit ja raaka-nauhat, niin ne maksoi silloin meille noin 140 mk/kela ja 2,50 muistaakseni ne 0:t oli. Nyt mä muistan että tuota on kysytty muutama vuotta sitten että se voi olla, että nää siinä protokollissa minkä ne kysy meiltä Vaasassa, että ne ei täsmää prikulleen mutta tuon mä otin suoraan muistista.
Syyttäjä:             Joo. Selvyyden vuoksi kysyn ensin, että mitä osia siihen tarvitaan kun valmistetaan kasetti?
Klinkman:           Siihen tarvitaan tämä ns. 0, V0:ksi sitä kutsutaan, eli se on tää kuori.
Syyttäjä:             Kasetin muoviosa?
Klinkman:           Kasetin muoviosa, kyllä.
Syyttäjä:             Mikä sen hinta oli?
Klinkman:           Se oli silloin Basfilta 2,50 mk. Mutta sehän on Basf- logolla tehty. Eli se sisältää tämän rojaltin myöskin. Se on ihan niin kuin kalliimmalla puolella tämä. Koska niissä on semmonen leima, Basfin leima, joten sehän on tai nostaa sen kasetin hintaa todella paljon.
Syyttäjä:             Entä sitten halvimmillaan?
Klinkman:           Ne oli juuri ne, jota tuli Hong Kongista nää, mitkä oli ihan ilman leimoja ja ne oli 32, 28-32 senttiä silloin. Silloin oli taala noin viiden markan ympäri, muistaakseni.
Syyttäjä:             Joo, no sitten oli tän V0. Mitä sen lisäksi muuta tarvittiin?
Klinkman:           Siihen tarvitaan sit kun sitä pannaan, tietysti latauskonekin tarvitaan kun valmistetaan.
Syyttäjä:             Joo, mut ihan tää materiaali.
Klinkman:           Joo. Materiaali, käytetään sitä jatkoteippiä, tätä splising tapea. Ja hyvä teippi maksoi silloin aikoinaan, ne oli noin 40 ympäri. Mutta niitä tuli ihan noin 600 tämmöstä jatkoteippiä tähän kasettiin. Eli jos jaetaan se 40/600 niin saadaan se hinta, mikä se tulis se teippi siihen maksamaan.
Puheenjohtaja:  Puhut siis itse videonauhasta.
Klinkman:           Joo, kyllä puhun siitä.
Syyttäjä:             Eli mikä tämä teippi nyt sitten oli?
Klinkman:           Teippi yhdistää, nimittäin tää ns. 0, video-0 ellei siinä estetä jatkoteippi, liideriteippi, niin siihen ei saada pannukakusta – eli pannukakku, te tiedätte, mikä pannukakku on? – siis tää raakanauha, se jatketaan, niin kuin teipataan yhteen teipillä. Se on semmonen pieni teippipaloja vaan, jota koneesta tulee ja teippas kiinni. Sit vasta se alkaa kelaa isosta rullasta siihen kasettiin sisään. Ja sit se taas teippas yhteen. Paljonko sen kustannus oli kasetilta?
Klinkman:           Se on neljäkymmentä markkaa jaettuna 600 kpl. Eli sehän on jotain penniä se pääteippipala.
Syyttäjä:             No, entäs sitten magneettinauha?
Klinkman:           Magneettinauhat, se on se 140 mk, se on se Basfin…
Syyttäjä:             Paljon siihen tarvitaan, ensinnäkin sitä magneettinauhaa?
Klinkman:           3-tuntiseen?
Syyttäjä:             Niin.
Klinkman:           3-tuntiseen tarvitaan 253 m.

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>