Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.6 Todistaja Klinkman, syyttäjän/Teoston pyynnöstä

 

25.3.6.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Mäntylä:             Sitten, jos käydään ensinnä tämä läpi. Eli tässä on tarjottu E-180 valmista tuotetta 1 dollarin hintaan ja (termi jota kirjoittaja ei tunne)
Klinkman:           (termi jota kirjoittaja ei tunne)
Mäntylä:             Joo. Mitä jos vertaatte tätä sellaiseen kasettiin, jossa on Basfin nauhaa: sisältääkö tämä tarjous vastaavanlaatuisen tuotteen?
Klinkman:           Tämä esimerkiksi 1 taalalla, niin Englannissa oli yks firma, joka tarjos prikulleen samaa materiaalii tähän samaan hintaa. Ja Basfilla oli joskus silloin -93, se oli just sen jälkeen kun mä olin lopettanut siellä Tape factoryssä. Niin mä tiedän että ne teki fuusiota Agfan kans. Sillon niillä oli yks kasetti joten oli tän hintaluokka Basfilla. Mutta niillä oli sit merkattu, että ”Only for Baltian use” eli ne halus myydä tai pilata markkinat täällä Skandinaviassa ja Suomessa, koska se oli niin huonolaatuista tuo materiaali, että Venäjä ne hyväksyi niiden myytiin.
Mäntylä:             Entä sitten tämä toinen tarjouskirje? Joka ilmeisesti on samalta ajalta?
Klinkman:           Hm-m.
Mäntylä:             Ja tässä on, onko tällainen yhtiö Tekno Abco Ltd?
Klinkman:           Se ei ole tuttu mulle.
Mäntylä:             Ei ole tuttu?
Klinkman:           Ei.
Mäntylä:             Jos yritätte saada selvää siitä, tästä tekstistä…
Klinkman:           Hm-m. Tää on tämmönen tyypillinen tarjouskirje ja ainahan ne kiinalaiset ennättää jonkunlaisen – nehän viittaa aina johonkin, että TDK-normit ja JVC-normit ynnä muut tommosta. ”…as follows videocasette is bulk pack.” Niin tää tarkottaa ilman tuota, se on vaan niinku mustia paloja, elikä nää kuoret vaan tai nää ilman kuorta.
Mäntylä:             Eli se ei sisällä..?
Klinkman:           Se sisä… black bulk pack videocassette tapes…blank tape grade..tässä nyt on varmasti jäänyt joku teksti high grade tai standard grade, tässä on jäänyt tässä ilmeisesti joku teksti tän alle.
Mäntylä:             Mutta siis tämä tarjous sisältää sellaisen kasetin, jossa on pelkkä musta..?
Klinkman:           Black tape grade. Ei tässä mutta tässä ei mitään laadusta merkattu. Että se voi olla periaatteessa se on bulk pack.
Mäntylä:             Just.
Klinkman:           Niin…
Mäntylä:             Se on ollut $1,16?
Klinkman:           $1,16 mutta sitte se on sisältänyt materiaali…Ellei tää ole sisältänyt…tää ei ollut niin kuin tyhjjä, tää on sisältänyt tota nauhaa ja kaikki.
Mäntylä:             Just.
Klinkman:           Eli tää on ollut ihan valmis tuote.
Mäntylä:             Mutta ilman pahvia?
Klinkman:           Ilman pahvia, nimenomaan se on bulkia että ne on päällekkäin ja sit se on tämmösten kutiste muovien väliin.
Mäntylä:             Osaisitteko tämän kirjeen perusteella arvioida tämän kyseisen tuotteen laatua verrattuna sellaiseen kasettiin, jossa on sitä Basfin nauhaa?
Klinkman:           No aina nää kun tämmöset tuli tota mailiin, niin tää on just semmosta alin-luokkaa, et tää on ihan, mä en halua sanoa, että se on B-luokkaa tää voi olla ihan C-luokkaakin, että tää on ihan semmosta mikä on riski myydäkin. Niin mä en olis uskonut, uskaltanut ottaa tämmöstä silloin Tape factoryn aikana maihin, koska yleensä ne jäi johonkin ja tuli ihan reklamaatio hirvee määrä.
Mäntylä:             Just. Entä sitten – näytän vielä todistajalle kirjallisen todisteen 56 – eli tässä  esitän nyt todistajalle laskua nro 3: päiväys oli 25.9.-92. Täällä on Etronia Oy:n lasku NTC International Ltd:lle. Osaisitteko kertoa tai onko alalle tyypillisiä tällaiset merkinnät kuin Super HS, HGX ja High Grade Mini Box ja mitä ne tarkoittavat?
Klinkman:           ”…extra high grade 800” eli…
Mäntylä:             Lähinnä näitä laatumerkintöjä, että onko ne jotain yleisesti käytettyjä?
Klinkman:           Normaalisti just kun käytetään niinku Extra High Grade niin se on määrätyt drop outin, eli silloin se  ihan huippuluokan kasetit kun se on Extra High Gradea. Sit ku on nää, ku se on Super HS niin se on eri valmistajat käyttää niinku omat koodit mutta normaalisti se oli, niinku Basfilla oli SG ja HG. Eli Standard grade ja High grade. Se oli oikeastaan ne kaksi mutta molemmat oli erittäin hyviä kasettejakin tai hyvä nauhakin. Sit oli ne muut niinku JVC ja Agfa ja nää, ne käytti sit omat normit. Niin niillä oli tämmöstä Super High Grade Extraa ja näitä. Se on vähän sama niinku autossa, ne kirjaimet voi tulla vaikka kuinka paljon siihen perään.
Mäntylä:             Hmm. Entäs sitten esimerkiksi tällanen merkintä, oliko se tyypillinen ”High Grade Mini Box”?

Klinkman:       Mutta High Grade Mini Box taas, niin se on yleensä tää kotelo. Eli videokasetin kotelo, se kutsutaan mini boxiksi. Eli ilmeisesti se tämä kasetti onks se sitten sisältänyt miniboxi että onks se

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>