Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000

25.3.6 Todistaja Klinkman, syyttäjän/Teoston pyynnöstä

 

25.3.6.4


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

ollut kahden tunnin High grade-, siinä on tähti Mini box, eli niin kuin mä tolkkaan tämän, niin se on sisältänyt toi miniboxikin.
Mäntylä:             Oliko Mini box joku yleinen termi jollekin?
Klinkman:           Joo. Mini box oli se minikotelo. Niitä oli kaks tyyppisiä, ne oli ne A4-kotelot ja sit oli tää pienempi, mä en muista sen mitat…
Mäntylä:             Mitä materiaalia tämä mini box on?
Klinkman:           Se on muovista.
Mäntylä:             Tästä ei ollut sitten muuta. Pieni hetki.
Puheenjohtaja:    Onko muita kysymyksiä?
Mäntylä:             Anteeks? Kyllä joo.
Puheenjohtaja:    Jos mä kysyn, niin ei tartte…
Teosto:               Joo.
Puheenjohtaja:    Ihan lyhyt jatkokysymys tuohon, että kerroitte, että nää todisteet mitä käytiin läpi, et se oli aika huonolaatuista nauhaa.
Klinkman:           Ainakin toi, mikä nyt…se Hong Kongista…
Puheenjohtaja:    Olisko tällasta nauhaa voitu myydä ammattikäyttäjille?
Klinkman:           Eh, ainakin niin kuin mä sanoin, että silloin Tape Factoryn aikaan mä en olisi ottanut vastaan sitä. Kyllä niitä tarjottiin jatkuvasti tämmöstä edullista. Ku meillä oli se Basfin linja niin me käytettiin pelkästään sitä.
Puheenjohtaja:    Siis onko mahdollista kun tässä oli näitä eri laatuluokituksia, puhuitte Extra High Gradesta ja muusta, niin onko mahdollista, että tällasissa kasetissa olisi tää mitä, mistä puhuttiin tän dollarin hintasen kasetin tasoista, mistä C-luokasta puhuttiin. Onks mahdollista, että tällasella laatuluokituksella olevassa kasetissa olisi tän luokan nauhaa?
Klinkman:           Kyllä se niinku Ruotsin puolellakin on ollut aika tyypillistä toi, että ne on ostanut erittäin edullista nauhaa ja sit ne on laittanut siihen oma kuori ja merkannut siihen, että HGX-nauha. Koska, niinku mies kadulla, onhan niillä erittäin vaikea sanoa, et onks tää nyt huono tai hyvä. Hän laittaa sen nauhuriin ja nauhottaa lastenfilmii tai porno tai mitä vaan siihen ja ei kukaan välitä siit mitään. Mitä jos tällasta olis myyty ammattikäyttäjille?
Puheenjohtaja:    Huomaako he eron sitten?
Klinkman:           Kyllä he huomaa sillä tavalla, että se menee erittäin usein tukkoon ne kuvapäät nauhurissa.
Puheenjohtaja:    Mutta niinku monet firmat, niillä oli sit joku porukka joka tuli iltasin ja pesi sit tän nauhan tai nauhurit. Että nää johtajat, ne ei niinku välittänyt siitä, että se oli hyvä kate, mutta tämmöset edulliset kasetit ja nauhotta niihin filmi päälle ja sit ulos.
Puheenjohtaja::   Oliko tässä muuta sitten? Tämmöstä olisin vielä kysynyt: mikä oli normaali tämmösen valmiin kasetin – vaikka nyt halpakasetin – tuontihinta ennen veroja? Oliks tää 1 dollaria…?
Klinkman:           Normaali?
Puheenjohtaja:    Normaali vai mikä? Normaalihinta täss
Klinkman:           Siis esimerkiks mitä me käytettiin Tape factoryssä?
Puheenjohtaja:    Siis jos tuotiin valmis kasetti ulkomailta?
Klinkman:           Valmis kasetti ulkomailta…
Puheenjohtaja:    180nen.
Klinkman:           180nen, niin jaa mitä se olis, se oli niin vähän mikä me otettiin. Mutta mä muistan, että ne oli jotain kaks, esimerkiks nää Basfin ja Agfan sillon aikoinaan niin ne makso siinä 11 mk ja 12,50 ja sen ympäri meillä. Ja ennen sitä oli vielä toi Scotch, mutta nää lopetti oliko joskus -87, -8…
Puheenjohtaja:    Tämä oli siis sen pelkän kasetin hinta?
Klinkman:           Pelkän kasetin hinta.
Puheenjohtaja:    Et siihen tuli päälle sitte verot ja kasettimaksut sun muut.
Mäntylä:             Ei muuta kysyttävää.
Puheenjohtaja:    Harjulla?
Harju:                 Puheenjohtaja, miten tarkkaan voitte nyt lausua, että nää hinnat esimerkiksi … heittivät silloin vuosina -91-93?
Klinkman:           93 joo, ne alkoivat mennä todella nopeasti alas. Esimerkiks silloin tuli aikamoinen maahantuoja meillä Ruotsin puolella, joten osti erittäin isot määrät pannukakkuja, mm niinku tanskalaisten kans ja norjalaisten kans. Että siitä tuli kartelliostos ja se teki sitä, että ne osti Kiinasta ja myös Saksasta containerit jota ne sit pani niinku vapaavarastoon Tukholmaan esimerkiksi. Ja sit ne jotka tarvitsi jotain kasetteja nehän otti sit se oma maihin Norjaan tai Tanskaan tai Suomeen.
Harju:                 Paljon se eros siitä, mitä te nyt sanonut täällä? Pannukakkujen perusnauhan hinta?
Klinkman:           Silloin, sen jälkeen kun me olimme niinku lopettanut just niiden valmistus, niin mä kuulin että niitä möitiin mm. semmonen firma kuin tää, tää se oli Martinson, se oli Göteborgissa toi, toi, toi
Harju:                 Engström?

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>