Pos.27. Käsittely Hgin hovioikeudessa v.2003

27.3. Todistaja Klinkman, syyttäjän/Teoston pyynnöstä

 

25.3.6.5


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Syyttäjä:           Eli jos nyt tästä laskee yhteen niin tuommoisen painetun kartonkikotelon hinnaksi tulee noin 55 penniä sitten lisäksi. Ja kun se lisätään tuohon 7,40 markkaan niin onko se nyt sitten kuta kuinkin 8 markkaa semmoinen..
Klinkman:         Plus 7 penniä jos se sisältää tuon kutistu muovin. Silloin se on hyvä muovi. Se on Mobilin tekemä muovi, mitä me käytettiin.
Syyttäjä:           Muovi on se mikä on tuon päällä.
Klinkman:         Kestomuovi. Siinä on yksi kasetti missä on se kutistu muovi eli se on pakattu niin kuin tupakkarasiaan.
Syyttäjä:           Niin se on tuon pahvikotelon päällä.
Klinkman:         Se on sen pahvikotelon päällä, joo.
Syyttäjä:           Entäs sitten ne, kun niissä on mukana aina ne millä voi laitta sen teipin sinne päähän minne voi merkata mikä ohjelma siinä on. Siis siihen koteloon.
Klinkman:         Joo niitäkin… ne oli, en nyt muista, mutta penneistä puhuttiin silloin aikoinaan kun näitä tilattiin. En muista niiden hintaa, mutta alle 10 penniä ne olivat silloin, ne tarrat.
Syyttäjä:           Näillä tiedoilla tämän kasetin kustannukset on yli 8 markkaa. Jos nyt on kyse Otarin koneesta, joka tätä kasettia lataa niin miten automatisoitu se on. Tarvitaanko siinä työvoimaa?
Klinkman:         Yksi henkilö pystyy hoitamaan koko linjan. Meillä on sen verran pitkälle automatisoitu tuo, että tämä sama kaveri joka hoiti tämän latauskoneen niin otti myös pakkauskoneesta. Meillä oli Sollas pakkauskone, niin ne tulee suoraan laatikkoon. Laatikossa oli 50 kasettia ja sitten tuli automaattisesti ruiskutettu laatikkoon, että tämä sisältää E-180 nauhan, sitä, sitä, valmistuspäivä, ja sitten siellä oli teippi ympärillä. Ainut minkä tämä sama henkilö tekee oli että hän nosti niitä lavalle sitten ja sitten varastoon. Meillä oli silloin viisi konetta.
Syyttäjä:           Siis onko niin, että pystyykö yksi henkilö hoitamaan niitä viittä konetta?
Klinkman:         Kyllä. Meidän koneet hoiti yksi henkilö ilman ongelmaa.
Syyttäjä:           Tällaista viittä Otari merkkistä konetta ja tavallaan sen koko latausprosessin valmiiksi tuotteeksi.
Klinkman:         Kyllä.
Syyttäjä:           Täyttikö tuohon aikaan tämä Silver Shadow aika paljon näitä markkinoita.
Klinkman:         Joo
Syyttäjä:           Muistatteko te mihin hintaan niitä myytiin ulos.
Klinkman:         Niitä myytiin kuluttajalle pakettina. Silloin oli 6 kappaletta 100 markkaa. Veljekset Keskinen.
Syyttäjä:           Olisiko myyty vielä halvemmallakin joissain tilanteissa?
Klinkman:         Kyllä varmasti.

Syyttäjä:           Tunnetteko te tällaisen N.Å Engström nimisen tavaratoimittajan Ruotsista?
Klinkman:         Tunnen.
Syyttäjä:           Onko niillä yleensä hyvälaatuista vai minkä laatuista tavaraa.
Klinkman:         Nämä oli sellaisen firman joten niillä oli kaveri, joka kiersi koko maailmassa ja osti tämmöistä mikä jäi esimerkiksi Basfilta ja myös Kiinasta tällaiset containarit josta sanottiin että ne seilaa jotain huonoa tavaraa, jota ne aina yritti meillekin myydä. Erittäin matala hinta monta kertaa. Ja se mikä monta kertaa oli niiden myös, mikä meille ilmesty kerran kun otettiin yksi pieni määrä kasettia niiltä, niin ne oli merkattu, että niiden piti sisältää 100 kasettia, mutta laatikossa oli 80. Sitten soitettiin sinne ja sanottiin, että saimme liian vähän kasetteja. "Ai jaa, no korvataan, että laitetaan samanlainen määrä taas.” Että monta kertaa ne on väärin merkattu ne laatikot, mikä meille tuli silloin. Että siinä voi olla ostaja miinus puolella, joskus jopa plus puolella niiden kanssa. Koska ne tulee Kiinasta ja ne on vain merkanneet että tämä containeri?? pitäisi sisältää 57 000-60 000 kasettia. Se todettiin niiden, varsinkin Engströmin kanssa, että ne eivät edes tutkineet tätä tavaraa mikä tuli. Monta kertaa ne meni vaan jonkun vapaavaraston kautta ja suoraan ostajille.

Syyttäjä:           Eli ne ostivat tällaisia halpaeriä.
Klinkman:         Kyllä
Syyttäjä:           Jäännöksiä
Klinkman:         Kyllä. Varsinkin todella paljon Kiinasta ja Hong Kongista.
Syyttäjä:           Sanoitte kyllä äsken, että myös Basf:n eriä sieltä voi ostaa.
Klinkman:         Kyllä. Basfilla oli B-linjakin. Tämmöistä jota ne yritti saada Venäjään ja Puolaan. Silloin aikoinaan tämä Erik Marklin joka oli Basf:n edustaja, sanoi, että kun oli ihan pula kasettipuolella joskus ja jonne pitäisi nopeasti saada, niin hän sanoi, että ainut mikä hänellä on vapaavarastossa on semmoinen erä mikä on lähdössä Venäjään, jota hän ei haluaisi myydä Suomen puolella, mutta oli mahdollista saada nämä erät. Koska niillä oli ihan jarru päällä, että ne eivät halunneet levittää niitä Suomen puolella.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>