Pos.4.3. Todistaja Verohallituksen ylitarkastaja Hannu Kuortti

29.4.3.5


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Ristola:                Tuliko tässä verotarkastuksessa esille mitään semmoista, että kasettimyynnin hyöty olisi ohjautunut juuri Reinikaiselle ja millä perusteella sitten muuta kuin että ainoastaan Reinikaisen tileiltä löytyi näitä suorituksia, tarkoitan tämmöisiä esimerkiksi omaisuuden lisääntymistä tai tämmöistä. Että tutkittiinko Reinikaisen muuta rahankäyttöä tai omaisuuseriä?
Kuortti:                 Joo, kyllähän se tutkittiin. Sinänsä hänellehän oli hyväksi tullut se tilanne, että ei ollut omissa nimissä merkittävää omaisuutta. Että ne oli näiden yhtiöiden kautta, näiden tai sitten oli vielä useita muita yhtiöitä. Täällä oli tämmöinen kuin Takaraja Partners, sitten Toimisto- ja Tilipalvelu Yrjö Reinikainen Ky, Megrent Oy, Minirova Oy, siten oli useampia yhtiöitä. Sitten näissä vastineissa on kerrottu näistä venehankinnoista mm. sekä NTC:n toimitilojen hankinnan rahoittamiseen...
Ristola:                Siellä oli tämmöinen kuin Nauticat 33 - vene. Muistatteko siitä mitään?
Kuortti:                 Joo, sen muistan, koska siihen liittyi näitä tilillepanoja, joiden osalta sitten selvitin lähdettä ja sieltä löytyi tällainen Myynti Laine Oy ja oliko se nyt Tapani Lahti tai tämäntyyppinen nimi, joka oli tämän ostanut, tämän moottoripurjehtijan, josta oli sitten tullut suorituksia, muistaakseni 200.000 markkaa oli tullut, ainakin kolme tilillepanoa on tänne tullut.
Ristola:               Teidän mukaanne on verotusesityksessä tämän veneen myyntihinta, joo.
Kuortti:                Myyntihinta saattoi olla jotain muuta, mutta siinä oli, ymmärsin että sehän oli osamaksukaupalla tehty, ja se oli muistini mukaan maksanut 580.000 markkaa ja myyntihinta oli 450.000 markkaa. Onko sitten ostaja ottanut vastattavakseen mahdollisesti siellä ollutta, jos sitä on kokonaan maksettu, sitä en tiedä. Mutta sitä ei ole millään lailla niin kuin verotettu, koska siitä ei niin kuin näyttäisi jääneen voittoa vaan pikemminkin tappiota.
Ristola:                Sitten osaatteko sanoa tämmöisestä Heinon moottorivenekaupasta mitään?
Kuortti:                Niin, Yrjö Reinikainen on esittänyt vastineessaan, että kauppaa ei olisi tehty, että Heinon kanssa käymässä puhelinkeskustelussa hän puhui autokaupoista ja moottorikelkkakaupoista, mutta ei venekaupoista. Mutta se puhelinkeskustelu nyt ei ollut kovin pitkä, koska Heino ei ollut kovin halukas kertomaan eikä muistanut näitä asioita kovin laajalti. Ainakin kertoi minulle asian niin. Pankkisiirroissa ei näy semmoista, että siellä olisi joku vene myyty, siellähän pääsääntöisesti puhutaan siitä lainan takaisinmaksusta. Se, että mitä todellisuudessa on tapahtunut, niin siitä ei tiedä onko se jotain muuta, onko siellä myyty vene tai vastaavaa vai kasetteja. Se on juuri näitä asioita, jotka ovat, joiden osalta lopullinen totuus ei ilmene siitä pankkisiirtotositteesta.

Ristola:                Heinon venekaupoista ei saatu semmoista selvitystä sitten, joka olisi johtanut siihen, että niitä ei olisi verotettu? Taisin kysyä liian monimutkaisesti. Siis hyväksyttiinkö se selvitys ja johtiko se siihen että siltä osin ei ole verotusta toimitettu, vai pidettiinkö niitä riittämättöminä?
Kuortti:                 Ei hyväksytty, niitä pidettiin riittämättöminä koska siihen liittyi, se on tietysti hyvin moni polveileva tämä rahavirta. Tässä vastineessa on sitten kommentoitu mitä on maksettu takaisin, että ne ei ole mielestämme olleet kaikilta osin luotettavia, että niitä olisi voitu hyväksyä. Tähän liittyen näiden veneiden osalta teimme kyllä venerekisteri- ym. tiedustelut, että olisiko sieltä löytynyt tämäntyyppisiä veneitä tai ainakin vähän isompia veneitä, mitä kuuluu sinne rekisteröidä, niin niitä ei ollut tähän ajankohtaan liittyen, mistä olisi ollut viitteitä sitten, että olisi tehty kauppoja tai ei ainakaan venerekisteriin ole tullut tietoja.
Ristola:                Minkä suuruista tämä Reinikaisen henkilökohtaisilla tileillä ilmenevä rahaliikenne on verrattuna siihen, mitä hän on veroilmoituksillaan ilmoittanut? Osaatteko yhtään sanoa?
Kuortti:                 Siihen tietysti, tuloihin nähden tämä oli valtavan laajaa, siis koska se oli lähes sellaista miljoonaluokkaa vuodessa. Siis paljon panoja ja paljon nostoja ja tarkat luvuthan varmaan nyt taas löytyy täältä kirjallisesta aineistosta. Että en nyt muista mitenkään tällaisia lukuja ulkoa, että onko niitä nyt tarpeen selvittää?
Puheenjohtaja:      Ei.
Ristola:                Joo, no jos puhutaan tästä Reinikaisen rahankäytöstä vielä, niin ilmenikö sieltä pankkitileiltä mitään rahoja, millä hän olisi voinut ostaa tämän Nauticat-purjeveneen, jonka hinta oli 580.000 markkaa.
Kuortti:                Tämä oli tehty, ymmärtääkseni kyseessä oli osamaksukauppa eli tuota..
Ristola:                Maksoi vähitellen?
Kuortti:                Niin, että sinänsä se ei mielestäni ollut, no ainakin se, koska siellähän oli rahaliikenne osoittaa että olisi tietysti ollut, no se on taas tietysti ihan ajankohdasta, ihan täsmennettävä onko juuri sillä hetkellä ja miten se on, mutta tähän korostan, että tätä ei ole millään lailla verotettu tätä venettä, veneen myyntihintaa hänellä.
Ristola:                Se on otettu täällä esiin vain tässä rahankäytössä, näin ymmärsin, että Harju sen esitti. Riittäisikö nämä Reinikaisen yksityisnostot näistä kommandiittiyhtiöistään selvittämään näitä Reinikaisen tilille tulleita verotarkastuksessa epäselväksi jääneitä suorituksia teidän käsityksenne mukaan?
Kuortti:                 Ei, ne eivät riitä siihen.
Ristola:                Havaitsitteko että Reinikainen olisi siirtänyt näistä kommandiittiyhtiöistään pankin kautta jotain yksityisnostoja sitten henkilökohtaiselle tililleen?
Kuortti:                 Tuohon en muista tämmöistä, mutta sanotaan nyt, että kun tapahtumiahan on satoja näiden vuosien aikana, niin se on tietysti  mahdollista.
En pysty ilman, että nyt tarkistaisin asian tähän vastaamaan.
Ristola:                Entäs jos mentäisiin sitten ihan tämmöiseen yksityiskohtaan. Etsin tästä tarkastuskertomuksesta sen sivun, eli se on tämä Starlon Oy:n suoritus, se on sivu 27, koskee verovuotta 1994. Siinä on Heikki Metsäpuron maksamat suoritukset Starlon Oy (4.7.1994) 20.000 markkaa ja se tosite löytyy sieltä liitteestä, se on liite 11, niin siinä on nimenomaisesti kirjoitettu, että ”kaseteista”. Niin kerrotteko ensin itse ihan vapaasti, mitä tähän liittyy, mitä verotarkastuksessa selvisi tämän kuitin osalta?
Kuortti:                 Joo, tähän annettiin vastine, jossa asiasta selvitettiin nyt niin, että tämä olisi ostettu, Metsäpuro olisi ostanut NTC:ltä, joka oli siis tällainen myyntiyhtiö, niin näitä kasetteja ja hänellä ei ollut rahaa ja Reinikainen olisi tilittänyt omista varoistaan käteisellä varat tänne NTC:lle ja Metsäpuro olisi sitten maksanut Reinikaisen henkilökohtaiselle tilille tämän Reinikaiselle tulleen saatavan 20.000 markkaa. Se lasku, mikä esitettiin, niin se on ilmeisesti tämä reskontrajäljennös. Se ei ollut 20.000 markkaa, vaan se oli jotain 18.000 markkaa ja jotain päälle. Ja sitä kassakirja/pääkirjatiliotetta ei ole esitetty. Sehän pyydettiin esittämään, että olisi nähty se miten se on kirjattu siellä NTC:n päässä se.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>