Pos.4.3. Todistaja Verohallituksen ylitarkastaja Hannu Kuortti

29.4.3.6


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Ristola:                Varmistan vielä, että Reinikaista on kehotettu esittämään se pääkirja, joka olisi osoittanut että nämä rahat on siirretty sinne NTC:n kirjanpitoon ihan oikeasti raha on liikkunut siltä osin, mutta hän ei tämmöistä selvitystä sitten esittänyt.
Kuortti:                 Joo, sitä  ei ole, siis siinähän lukee ”kuitattu kassaan” siinä reskontraotteessa, mutta sitä kassakirjaotetta, sitä ei ole ollut. Korostan, että tähän selvitys on annettu sen jälkeen kun meidän verotarkastus on päättynyt ja se kohdistuu pääkohdin kesäkuun loppuun 1993 ja tämä on sitten vuotta myöhemmin, josta on tämä yksittäinen erä, joka on tullut näitten pankkitiedustelujen perusteella ja kirjanpitoa ei ollut silloin meidän saatavillamme enää sitten. (Ps Kuortti olettaa, että vastineet tarkastuskertomukseen annetaan ennen tarkastuskertomuksen laadintaa, varsin idioottimainen vaatimus, tällaiseen kykenee ainoastaan viranomainen)
Ristola:                Jossain vaiheessa on tullut esille, muistan näistä asiakirjoista, että tähän olisi liittynyt jokin rengaskauppa, auton rengaskauppa, muistatteko tämmöistä?
Kuortti:                 Joo, kyllä se siinä oli, muistini mukaan se oli kerrottu niin, että siinä osa kauppahinnasta oli näitä kasetteja ja sitten osa oli Reinikaisen henkilökohtaisten, muistaakseni Mercedes-Benz auton renkaita, jotka hän olisi myynyt Metsäpurolle. Tähän liittyy kyllä muistini mukaan vielä semmoinen, että tämä suoritus on väitetty sitten maksetun takaisin vasta 2.8., jolloin on kyllä samansuuruinen Metsäpuron tekemä takaisinmaksu, eli se on tuolla liitteenä 15, mutta siinä saattaa olla ihan tämmöinen päivämäärä-, epähuomiossa tehty päivämäärävirhe, en tiedä.
Ristola:                Täällä ymmärsin näin, että Metsäpuro selitti,  että tämä voisi olla joku ennakkomaksu. Tuliko siinä verotarkastuksessa esille mitään tämmöistä?
Kuortti:                Ei, en saanut semmoista käsitystä.
Ristola:                Sitten jos katsotaan niitä seuraavia litteitä, siinä on liite 12. Siinä puhutaan lainasta ja ”kiitos lainasta” ja tämmöisin termein, niin onko Reinikainen ilmoittanut näillä henkilökohtaisilla veroilmoituksillaan lainoja, taikka jotain saatavia?
Kuortti:                 Ei ollut ilmoituksia ja näistähän itse asiassa pyydettiin näistä luotoista sitten, että halutaan nähdä ne velkakirjat, jos sellaiset on tehty ja maksusuunnitelmat ja korot ja mahdolliset vakuudet, mutta mitään tämmöisiä ei ole esitetty.
Ristola:                Ja niitä selvityksiä ei saatu? Mulla ei sitten tässä vaiheessa ole enempää.
Puheenjohtaja:      Esiintymisvuorossa asianajaja Harju, olkaa hyvä.
Harju:                   Tuliko jotenkin teidän mielestänne vakuuttavasti selvitetyksi, että velkoja Metsäpuron ja Reinikaisen välillä ei olisi koskaan ollut olemassakaan?
Kuortti:                 Niin, se on, mitään asiakirjattua näyttöä ei ole, että velkakirjoja olisi ollut. Nämähän on nämä maksutositteet eli nyt kun...
Harju:                   Ei kukaan ole väittänytkään, että velkakirjoja olisi ollut, vai onko? Nämähän on nämä maksutositteet.
Kuortti:                 Ei, ei, se vaan, että mikä olisi se näyttö sitten, koska näitä oli varsin mittava määrä sitten näitä.
Harju:                   No, selvisikö kuitenkin, että heillä oli kanssakäymistä eli kaupankäyntiä aika monellakin tasolla, Metsäpurolla ja Reinikaisella?
Kuortti:                 Ensin tuli näitä selvityksiä.
Harju:                   Autokauppoja?
Kuortti:                 Joo.
Harju:                   Tiedättekö, toiko Metsäpuro Yhdysvalloista autoja Reinikaisen kanssa?
Kuortti:                 Joo. Ilmeisesti tämä on tämä Ford Thunderbird on hänen tuomansa samanaikaisesti kuin tämmöinen Pontiac Grand Prix on tullut.

Harju:                   Sitten olisin kysynyt vielä siitä, että teittekö Citylinkistä verotarkastuskertomuksen?
Kuortti:                 Kyllä.
Harju:                   Yleisen vaiko vain liikevaihtoverotarkastuksen?
Kuortti:                 Kyllä, liikevaihtoverotarkastuksen.
Harju:                   Millaisen kertomuksen, onko se olemassa teillä?
Kuortti:                 On se olemassa.
Harju:                   Olisi mukava nähdä.
Puheenjohtaja:      Ei ole kuitenkaan tämän jutun todisteena asiakirjoissa.

Harju:                   No onko niissä paljon aineistoa vai onko ne tällaisia suppeita?
Kuortti:                 Citylinkissä on jonkin verran sivuja, mutta Etronia on ehkä 4-5 sivua.
Puheenjohtaja:      Mihin se perustuu, onko tietoja?
Kuortti:                 No kun Etroniasta ei ollut kirjanpitoa esitetty, niin..
Harju:                  Teittekö te Balstarista verotarkastuksen?
Kuortti:                En ole tehnyt Balstarista.

Harju:                  Entä teittekö Starlonista verotarkastuskertomusta?
Kuortti:                En ole tehnyt.
Harju:                  Tiedättekö onko Starlonista tehty?
Kuortti:                Sitä mä en tiedä onko tehty.

Harju:                   Oliko nämä NTC:n laskut numeroitu?
Kuortti:                 Kyllä.
Harju:                   Puuttuiko sieltä laskuja, oliko jotain häikkää, semmoista mitä olisi tässä verotarkastuksessa tullut ilmi, puuttui laskuja ja puuttui jotain muuta?
Kuortti:                 Siis sillä lailla, että sieltä jostain välistä joku numero puuttuisi, niin tällaista en muista.

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>