Pos.29.7. Kommenttit/ yhteenveto koko vero/oikeusprosessista sekä aineistosta - testaus/testattavuus

29.7.3.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

Pos.3. Mitä todistuksia lausutaan kysyttäessä bulvaanisuhteesta;

Helsingin käräjäoikeudessa Todistelutarkoituksessa kuullaan Vesa Kuusistoa:

Niinimäki:         Nyt tässä olisi aika keskeistä se väite, että mikä oli Yrjö Reinikaisen asema tässä. Voitteko kertoa, tekikö Reinikainen jotakin työtä tai muita toimia Citylink Oy:ssä tai sen lukuun?
Kuusisto:          Ei tehnyt.
Niinimäki:        Osallistuiko hän yhtiön päätöksentekoon?
Kuusisto:          Ei osallistunut.

Helsingin käräjäoikeudessa todistaa tilintarkastaja Jukka Sopen-Luoma:

Harju:               Sitten myös muistatteko, että verotarkastuksessa olisi lähdetty sellasesta ajatusmallista, että Citylink- niminen yhtiö olisi ollut NTC:n osasto tai bulvaaniyhtiö?
Sopenluoma:   Muistan, että siitä on ollut kyllä puhetta, joo kyllä.
Harju:              Oliko NTC:n tarkastuksien yhteydessä tai saitte NTCstä tietää mitään viitteitä tällaisesta?
Sopenluoma:   No, nyt on niin, että NTC:llä oli monia intressiyhtiöitä tai sellaisia, jotka olivat lähellä sitä. Siltä osin myös tilintarkastuksessa laadittiin, että liitetietoihin lisättäisiin nämä myyntisaatavat ja ostovelat, joita siinä kutsuttiin ”intressipiiriltä”. Tämä on ollut ennen kuin meillä on osakeyhtiölakiin tullut tämä lähipiirilainakäsitys. Ja tuota näihin yhtiöihin, - niin kuin tämä Citylink ei ole kuulunut, että se on kyllä käsitelty ja käsitetty täysin ulkopuolisena. Intressipiiriyhtiöt selvitettiin myöskin -  tuota ei pelkästään yhtiön toimitusjohtajan kanssa - vaan myöskin kirjanpitäjän kanssa.
Harju:               Entä sitten millä muulla tavoin, että tällainen bulvaanisuhde olisi ollut olemassa?
Sopenluoma:   Ei. NTC:n kirjanpidosta ei millään tavoin semmoista ilmene

Hgin käräjäoikeudessa kuullaan todistaja Heikki Metsäpuroa jonka oli kutsunut todistajaksi Verottaja sekä Teosto: Harju:   No sitten tuota, onks teidän mielestä, olikos teidän mielestä Citylink ja Kuusisto Reinikaisen tai NTC.n bulvaani?
Metsäpuro:          Ei. Kyllä se Citylinkki oli Kuusiston firma.
Se oli justiin niin kuin mä sanoinkin, että Kuusiston kanssa mä olin mukana, kun käytiin se valmisyhtiö, kun Kuusisto halusi päästä niin kun oli into päällä ja siellä oli valmiiksi se ja kaikki, niin nimet ja kaikki. Me saatiin valita sieltä nimet. Me valittiin sieltä, se oli semmoinen tosiaan, että Kauppalehden takasivulta katsottiin, että myydään niitä valmisyhtiöitä.
Harju:                  Kuusisto oli vielä ihan tosissaan silloin, kun hän lähti tähän Citylinkkiin?
Metsäpuro:          Kyllä, ihan varmaan. Ja siinä oli vielä semmonen, että mä sanoin, että mä jelppaan kyllä myynnissä, että kun pistätä homman vaan pyöriin, että kyllä mä sitä tavaraa, mulla oli kumminkin semmoisia vanhoja asiakkaita ja uusia. Siinä vaan se homma vähän niin kuin lähti niin kuin käsistä.
Harju:                  Muistatteks te ajankohdan, milloin tuota ilmaantui tämmöinen Etronia kuvaan?
Metsäpuro:          Mä en oikein sitä, että mä sen nimen justiin, saattaa olla, että mä en ole edes ostanutkaan sieltä yhtään mitään. En ole ihan sataprosenttisen, mutta sen, mutta siitä mä en tiedä siitä Etroniasta. Citylinkistä tiedän sen homman, se perustettiin.
Harju:                  Miten te sitten todellakin – te puhuitte jotain siihen suuntaan, että myöhemmin, retkahtiko Kuusisto näiden firmojen lakattua vai sitä ennen? Eli olikos tää Sukabu tai Scandexa –konkurssi ratkaiseva vai joku myöhempi tapahtuma?
Metsäpuro:          Kyllä hänellä varmaan oli siinä kovat odotukset, että oikein ottaa elämäntyö tästä hommasta. Ja sitten kun se huomas, että se ei ookkaan ihan sillain se homma. Että se siinä, kerta taiteilijaluonne, niin ei se paljon sitä tartte. Täytyy muistaa semmonen asia tästä vielä, että, en mä nyt Kuusistoa puolustele, mutta sehän loppui kun seinään se homma muutenkin silloin, kun tuli lama. Sillä meni pankit ja kaikki samassa myllyssä, ei se ole mikään ihme, että tommonen kasettivalmistamo menee.

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>