31. Mikä on indisio

31.3


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin


Indisoiko Hannu Kuortin todistus hänen asemaansa tarkastuskertomuksen synteesin laatijana, oliko kertomus indisio hänen asemastaan prosessissa. Ei, koska hänen asemansa tässä prosessissa oli fakta, historiallinen - aineellinen tosi.
Vanha totuus on, että todistusta jota ei ole - puhuu enemmän kuin ("halutaan ymmärtää") useat vastakkaiset todistukset. Teosto - huolimatta kaikenkattavasta kasettien jälleenmyyjien tarkastustoimetaan - ei kyennyt prosessin aikana tuomaan ainuttakaan kauppiasta esille jolla ei olisi ollut laskua kasettiemme ostoista.
Suuri filosofi Tuomas Akvinolainen sanoi koskettavasti: "Varo yhden totuuden ihmistä".

Indisio kytkeytyy ihmismielessä vahvasti elävään mielikuvaan teoriasta kuten olen kertonut "ei savua ilman tulta". Maininta kertoo myös aistihavainnosta. Oleellista asiassa on oikein vai väärin? - realistin ei tarvitse suhtautua realistisesti kaikkiin teorioihin - eikä teorian kaikkiin oletuksiin. Ei mitenkään ole todennettavissa, että teorian selitysvoimasta seuraa myös sen totuus.

Inhorealistisesti on sanottu, että hoviväki tuntee hyvin toisensa. Hoviväen "virkamiesten" ja varsinkin veroviranomaisten/ulosottoviranomaisten ja poliisin tavoitteensa on tiivistää "yksimielisyyttä". Yhdessä he (Presidentti Kekkosen sanoin): "saatanan tunarit" kruunun varoilla juovat kahvin, syövät kermat kakusta ja jättävät rahvaalle maksajan roolin. Vihamiehilleen hoviväki tuomitsee oman "kakun" nautittavaksi indisiona tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja objektiivisuudesta. Tämän työn Kalske kuuluu kauas ja kauan.

Kumpi indisio viitekehyksissään paremmin kuvaa tai ohjaa oikeusistuimen toimintaa: oikeusistuin jakaa oikeutta tai jakaa tuomioita? 

 

 

123 • 4 • 5 << PreviousNext >>