Pos.29.7. Kommenttit/ yhteenveto koko vero/oikeusprosessista sekä aineistosta - testaus/testattavuus

29.7.3.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

Pos.3. Mitä todistuksia lausutaan kysyttäessä bulvaanisuhteesta;

Etenen seuraavassa asian käsittelyn kronologisessa järjestyksessä

Hämeenlinnan käräjäoikeudessa Tilintarkastaja HTM Jukka-Sopenluoma todistaa Asianajaja Salo kysyy:

Salo               Olen antanut oikeudelle muistaakseni kolmisen kappaletta jäljennöksiä tilintarkastuskertomuksista, jotka te olette laatinut. Kysyn, että ovatko nuo oikeudelle annetut tilintarkastuskertomukset laatimianne ja sellaisen sisältöisiä jollaisiksi te olette ne laatinut ?
Jukka Sopen-Luoma        Kyllä ovat.
Salo               Edelleen kysyn näistä omista tilintarkastuskertomuksistanne, jotka ajoittuvat tilikausille 1991-1993, että onko teillä jälkikäteen tullut mitään muutettavaa niihin?
Jukka Sopen-Luoma       Ei.

Salo               Edelleen näissä tarkastuskertomuksissa esiintyy käsitys ja ajattelumalli, että yhtiön suhteessa muuhun yhtiöön tai henkilötahoon vallitsisi bulvaanisuhde. Jos joidenkin tämän yhtiön omistajien ja ulkopuolisen osakeyhtiön tai sen omistajien välillä vallitsisi bulvaanisuhde? onko kysymys sellaisista seikoista, joita tilintarkastaja tilintarkastuksessa voi tehdä havaintoja ?
Jukka Sopen-Luoma       Kyllähän sellainen asia saattaisi tulla esillekin, mutta on selvää, että kyllä bulvaanisuhde voidaan rakentaa niin, että se ei näy tarkastettavassa yhtiössä. Tällainen väite joka esiintyy - oli tilintarkastajalle aivan uusi asia.
Salo               Te ette ollut todennut mitään tällaista tai tällaiseen viittaavaakaan ?
Jukka Sopen-Luoma        En.

Samassa oikeudenkäsittelyssä kuullaan myös todistajana Vesa Kuusistoa. Kuuleminen eteni seuraavasti, puhelusta Kuusisto kertoo seuraavasti: (Ks. Pos 17.17)

Kuusisto:      Verotarkastaja Huovinen soitti kerran ja hänen kanssaan olen puhunut. Siinä vaiheessa en kylläkään tiennyt, että joku tarkastus on menossa.
Salo               Pystyttekö ajoittamaan tämän soiton jotenkin?
Kuusisto         Se oli alkuvuodesta 1995, olisiko ollut helmikuussa.
Salo               Voitteko lausua siitä jotain, tapahtuiko se ennen vai jälkeen alustavaa kertomusta, joka on valmistunut 2.2.1995?
Kuusisto         Sen jälkeen.
Salo               Voitteko sanoa, että se oli kuitenkin helmikuussa?
Kuusisto a      Muistaisin, että se oli helmikuussa.
Salo               Voisitteko kertoa meille, mikä oli soiton sisältö kun täällä vain mainitaan, että teihin on oltu yhteydessä?
Kuusisto         Hän lähinnä kyseli kasettien pituuksia, paljonko siinä tarvitaan nauhaa minkäkin mittaiseen kasettiin ja yleensä niin sanotuista tyhjistä kaseteista. Mistä niitä oli hankittu. Sitten pariinkin otteeseen yritti suostutella minua sanomaan, että olisin ollut Reinikaisen bulvaani ja se mielestäni oli aika loukkaavaa.

Salo               Siis kysyikö Huovinen teiltä puhelimessa suoraan, että olitteko Reinikaisen bulvaani?
Kuusisto         Hän suostutteli jopa silläkin tavalla, ettei tästä minulle mitään tulisi ja voisin sen myöntää. Mutta enhän minä voi sellaista myöntää, mikä ei pidä paikkaansa.
(kirjoittaja huomauttaa; -vastaus alleviivattu alkuperäisessä käräjäoikeuden pöytäkirjassa R 96/86)
Salo               Ymmärsinkö oikein, että hän pyrki sangen suorasukaisesti saamaan teidät myöntämään, että te olisitte Yrjö Reinikaisen bulvaani?
Kuusisto         Kyllä.
Salo               Ja hän ilmoitti, että teille siitä ei aiheudu mitään?
Kuusisto         Kyllä.

Salo               Mitä hän ilmoitti, että siitä aiheutuu sitten muille?
Kuusisto         Siitä ei ollut sen paremmin puhetta.
Salo               Ilmoittiko hän missä tarkoituksessa hän tällaisen soiton soitti?
Kuusisto         Ei siitä erikseen ollut mainintaa. Hän kyseli ammattiasioita lähinnä kaseteista ja toinen asia oli varmasti tämä, että hän yritti saada minut myöntämään jotain tällaista bulvaaniutta.
Salo               Kertoiko hän avoimesti, että hän on esimerkiksi Oy NTC International Ltd:tä koskevan verotarkastuksen takia teihin yhteydessä, vai oliko hänellä joku asia Yrjö Reinikaista koskien?
Kuusisto         Ymmärtääkseni CityLink Oy:tä koskevien asioiden takia. Siinä yhteydessä tuli tämä Reinikaisen ja minun välinen bulvaanius. Hän yritti saada minut myöntämään, että olen Reinikaisen bulvaani.
Salo               Sanoitteko te todellakin niin, että Huovinen olisi teille sanonut puhelimessa, että ei siitä teille mitään aiheudu, jos te myönnätte?
Kuusisto         Kyllä hän sanoi, että minä voin sen hyvin myöntää, ettei siitä minulle mitään tule, ettei heillä minua vastaan mitään ole.
Salo               Ketä vastaan heillä sitten oli, sanoiko hän jotain?
Kuusisto         Ilmeisesti Reinikaista vastaan, ei hän muistaakseni kylläkään sitä maininnut.

 

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>