Pos.29.7. Kommenttit/ yhteenveto koko vero/oikeusprosessista sekä aineistosta - testaus/testattavuus. Kimmo Pörsti ...

29.7.8.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

8. Todistamisen vaikeus, todistajien manipuloinnista, juonimista ja kavaluutta, kielen ymmärtäminen ja puuttuva todistus

Kuusiston harjoittaessa CityLink Oy:n liiketoimintaa, omisti hän keväästä 1991 alkaen myös Vesa Kuusito Ky nimisen tilitoimiston jonka palveluksessa Matti Paananen työskenteli. Tästä Matti Paananen on antanut kirjallisen lausunnon Pos 14.2.1 Hänen tietonsa todistajana olisi ollut hyvät, ellei hänen asemansa verovirastossa olisi joutunut objektiivisuuden kannalta kyseenalaiseksi josta kerron Pos 14.2.1. Verovirasto kielsi häneltä kaiken yhteistyön NTC:n kanssa ja minun kanssani. Vesa Kuusiton lopetettua vuonna 1993 kaiken liiketoimintan harjoittamisen, päätti hän myydä Vesa Kuusisto Ky:n Yrjö Reinikaiselle. Verovirannomaisten oli hyvin vaikeaa tunnustaa tätä empiiristä yksityiskohtaa. Syyttähän toimi asiassa kantajien hypoteettisten päämäärien tukijana, tämä tulee esille seuraavassa todistajan kuulemisessa. Matti Paanasen asema oli varsin vaikea, hänen tuli ottaa huomioon verovirannomaisen valitsema linja, se tulee esille annettujen lausumien kielenkäytössä - kun todistaminen on vaikeaa:

Paananen:         Se oli molemminpuolista maksuliikennettä. Eli CityLink ja NTC osti ja myi toisiltaan, niin kyllä siinä varmaan aina on..
Syyttäjä:           Kääntyikö Kuusisto suoraan teidän puoleenne, että jos hänelle tuli, tuota niin, tarvetta?
Paananen:         Kyllä muistaakseni näin kävi.
Syyttäjä:           Kuinka usein tällaista tapahtui?
Paananen:         En kyllä...
Syyttäjä:           Pystyittekö itsenäisesti suorittamaan näitä maksuja?
Paananen:         Kysyin tietysti aina.
Syyttäjä:           Oliko teillä jokin käytäntö? Te käräjäoikeudessa kerroitte, että jos oli pienimmistä maksuista kysymys, niin hoidettiin ihan teidän ja Kuusiston välillä, mutta sitten isommista käännyitte Reinikaisen puoleen.
Paananen:         Rahaliikenne tietysti oli… minähän vain avustin.
Syyttäjä:           Sit tällainen: tämä firma Yrjö Reinikainen Ky. Tai jos ensin näytän teille laskuja, jotka on liitteet 4-7. Tässä on laskut tästä CityLinkin kirjanpidon hoitamisesta.  (näyttää laskuja salissa)

Puheenjohtaja:   Sanokaa nyt nimet, mistä yhtiöistä on kyse?
Paananen:         Takaraja Kuusisto Ky. Eli tämä kirjanpitopalvelu aloitettiin tämän yhtiön nimissä, sitten siirtyi tälle Toimisto- ja tilipalvelu Yrjö Reinikainen Ky:lle. Toiminta, minun toimintani siirtyi tälle. Eli olin täällä palveluksessa tietysti ensin. En muistanut tätä vaihetta lainkaan. Yhtiö häipyi siitä.
Puheenjohtaja:   Takaraja-yhtiö, niinkö?

Paananen:         Joo, eli Takaraja V. Kuusisto Ky:n sen hetkinen toiminta kun minä olin siellä oli tätä toimisto- ja kirjanpitopalvelun myyntiä ja se palvelu siirtyi tälle toiselle ky:lle. Takaraja V. Kuusisto Ky siirtyi, en muista enää mihin ja mitä toimintaa tekemään vai lopetettiinko se.
(?)                    Vai olisiko kyse nimenmuutoksesta?
Paananen:         Ei, ne oli eri yhtiöitä minun mielestäni.

Syyttäjä:           Kenen firma tämä Takaraja V. Kuusisto Ky oli? Jonka palveluksessa teitte tätä kirjanpitotehtävää?
Paananen:         Muistaakseni Yrjö Reinikainen oli vastuunalaisena ensiksi ja myöhemmin uusi Vesa Kuusisto oli uusi vastuunalainen. Sen jälkeistä historiaa en kyllä tiedä, minun aikanani muistaakseni tämä vaihto tapahtui eli uusi yhtiö.
Syyttäjä:          Mitäs se Vesa Kuusisto teki siinä yhtiössä?
Paananen:       Vastuunalainen yhtiömies.

Syyttäjä:           Mitä hän käytännössä teki?
Syyttäjä jatkaa:  Mitäs Reinikainen silloin teki, siihen aikaan siinä yhtiössä?
Paananen:         Toimistopalvelujahan laskutettiin - eli yhtiön palveluksessa minä hoidin niitä työsuorituksia ja sain palkan sieltä. Mitään muuta en tiedä.

Syyttäjä:           Saitteko te ohjeet Reinikaiselta?
Paananen:         Kyllä ne kaikki toimeksiannot työnantajan taholta tuli.
Itse en tehnyt mitään sopimuksia enkä muitakaan.
Syyttäjä:           Sivulla 51 olette sanonut tästä Kuusiston roolista, että käsityksenne mukaan Kuusisto on vain omistaja.
Paananen:         Näistä asioista en kyllä keskustellut kovin paljon, tein vaan toimistotyötä.

Syyttäjä:           Joo. Tässä oli kyse ajankohdasta 91-93. Mites sen jälkeen? Oletteko vielä ollut Reinikaisen palveluksessa?
Paananen:         En muista, ehkä joku verotarkastukseen liittyvä selvityksen teko jossain vaiheessa.
(ps. asia liittyi verovastineeseen vuodelta 1993)

Myöhemmin samassa tilaisuudessa todistelu asiassa jatkuu:

Harju:               Oliko teillä tarkoitus alkuun kouluttaa myös Vesa Kuusisto Atk laitteiden käyttöön, laskutuksen ja reskontran osalta.
Paananen:         Nimenomaan sehän oli se lähtökohta
Harju:             Siirryittekö te 1.6–91 takaraja Vesa Kuusiston KY:n palvelukseen
Paananen:       Kyllä näin on, olen nyt muistellut
Harju:             Muistatteko Takarajan muita asiakkaita jos sanon seuraavia yhtiöitä niin tuntuuko tutulta, laukku ja nahkatarvike KY, As Oy riekontie 13, Toiminimi Antiikkikartano, Alpo kukka toimi ja Mecrent Oy oliko muita.
Paananen:       Joo kyllä ja NTC suurimpana ja muut oli pienempiä yrityksiä jotka sitten minun työpäiväni täyttivät sitten mitä jäi
Harju:             Ja siirryittekö te takaisin Toimisto- ja tilipalvelun  Y R KY:n palvelukseen jo ‑92
Paananen:       Näin muistelen, että se saumattomasti tapahtui
Harju:             Hoiditteko tämän yhtiön palveluksessa näitä samoja Citylinkin liittyviä asioita
Paananen:       Kyllä
Harju:             Olitteko koskaan NTC palveluksessa
Paananen:       Muistaakseni en

Tähän puuttuu asianvalvoja Kemppainen: Kemppainen:   Tässä on Paanasen allekirjoitus, oletteko tuon lausuntonne kirjoittaneet itse, eli kysyn niin päin ja selittää 
Paananen:          Kyllä tämä minun tekstiltä vaikuttaa  
Kemppainen:       (Selittää, että tekstin formulointi on tehty niin kuin sitä ei olisi itse kirjoitettu kun ei sanota esim.: Matti Paananen ei ollut NTC palveluksessa, siis olisi luontevaa minä olin, vaan sanotaan Matti Paananen oli

Oikeussalissa tapahtuu asiasta diskurssia, Debatti asiasta päättyy, että hän on lausunut kysymyksiin niin kuin hän on ne verovirastolle laatimaansa vastineeseen kirjannut, ja on myös itse kirjoittanut)

Paananen:          Kyllä tämä minun tekstiltä vaikuttaa ja miksi olen kirjoittanut? Minut oli nimenomaan pyydetty paikalle katsomaan verotarkastuskertomuksen ja tekemään selvityksen asiasta ja kävin, ja jos oikein tarkkaan muistan niin asentajantiellä tämä on tehty.
Puheenjohtaja: Haluatteko sen jättää
Kemppainen:     Sen voi jättää todisteeksi, mutta onko Paananen sen tehnyt tuntuu niin oudolta, että se on niin kirjoitettu.
Kemppainen:  (uudenmaan lääninveroviraston asianvalvoja)   Sen voi jättää, mutta minulla on teemana, että sitä ei ole Paananen tehnyt (klikkaa alkuperäinen kirjallinen todiste)
Harju:     Aika voimakas väite kun Paananen on myöntänyt sen tehneensä.
Puheenjohtaja Eero Nikkarinen: Kaikkea sitä voi väittää ja kaiken voi varmentaa, Paananen on sen sanonut itse tehneensä.

 

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>