Pos.29.7. Kommenttit/ yhteenveto koko vero/oikeusprosessista sekä aineistosta - testaus/testattavuus

29.7.2.1


View

Etusivu

Sisällysluettelo

Takaisin

 

2. Oliko ohimyyntiä tapahtunut, mitä todistajat asiasta todistavat, sekä empiirinen aineisto. - S.1

Helsingin käräjäoikeus. Ennen kutsumiamme todistajia Kari Kämäräisen, Veijo Olavi Riistaman ja Jukka Sopen-Luomaa, todistivat Hannu Kuortti ja Matti Huovinen sekä mm. Uudenmaan lääninveroviraston kutsumina mm. Matti Paananen, Haapalehto ja Heikki Metsäpuro. Kirjallisen valaehtoisen todistuksen uudenmaan lääninoikeudelle antanut Peter Jaller ei oltu tavoitettu riitävän ajoissa, myöhemmin hän todisti Helsingin Hovioikeudessa. Todistajat Klinkman, Ryti sekä Hieta eivät ohimyynnistä lausuneet mitään.

Todistaja Matti Paananen väitetystä Citylinkin ohimyynnistä:

Niinimäki:       Kysyisin ohimyynnistä, havaitsitteko yhtiön kirjanpito aineistosta viitteitä, että yhtiöstä olisi harjoitettu ohi myyntiä
Paananen: En koskaan tuommoiseen ole ajatusta sillä lailla uhrannut, enkä ole tutkinut asioita, enkä havaintoja tehnyt, koska en koskaan muuta tehnyt kuin kiireellä paperit kasaan ja pois.

Niinimäki:       Eli onko vastauksenne ettette havainneet tällaisia seikkoja
Paajanen: Kyllä, näin se on

Haapalehto todistaa asiasta:

Puheenjohtaja:      "Aloittaa diskussin jossa käydään läpi, voisiko olla ohimyyntiä ja miten se huomattaisiin: Haapaniemen kertomuksen mukaan sitä ei ollut havaittavissa. ja puheenjohtaja halusi tietää mitkä merkit siitä kertoisivat - Haapalehto vastasi: kassa miinuksella, omistaja rahoitus sekä heikko myyntikate. Haapalehdon mukaan kassa ei ollut miinuksella, eikä omistaja rahoitusta ollut. Haapalehdon todistuksen mukaan ohimyyntiä ei oltu tutkittu - sitä ei oltu myös havaittu sekä kun tilinpäätöstä ei oltu tehty niin katteesta ei ollut tietoa".
Puheenjohtaja:      Te ette tällaisia merkkejä nähnyt
Haapalehto:          En, eli ohimyynti ei tullut mieleen

Harju:                   Tuntuuko todennäköiseltä, että tämmöistä tuotetta olisi voinut myydä ilman, että siitä antaa selkeän laskutuksen ja kuittauksen asiakkaille.
Haapalehto:          Nämähän on jälleenmyyjiä, että normaali tapaus on se, että siellä halutaan ostoista tositteet.

Metsäpuro todistaa.

Puheenjohtaja: Asianajaja Pekka Harju
Harju:                  Kerroitte, että nää nauhaostot teitte kuitenkin näitten firmojen nimiinkö?
Metsäpuro:          Kyllä.
Harju:                  Eikös se sitten perustunut laskutukseen? Sanoitte kyllä, että ne laskutettiin ja maksettiin.

Metsäpuro: Juu, kyllä, kyllä.
Harju:                  No, kun näistä panoista, joista teiltä on kyselty poliisilta, niin siellä on, näkyy itse asiassa vain yksi sellainen, missä lukee, että Starlon olisi maksanut ja sekin on tapahtunut vasta 4.7.-94 eli 20 000 mk:n maksuerä.
Metsäpuro:          Joo, että se nyt oli ainakin ihan selkee kasettiosto.

Harju:                  Miten se niin kuin selittyy näin muuten? Että jos te sanotte, että vietiinkö sitten kirjanpitoon se koko maksu minkä te suorititte?
nauha loppuu/uusi nauha

Nauha 18. 2
Metsäpuro:          Joo, se on kirjanpidossa kaikki. Niistä on kyllä kaikki laskut kirjanpidossa Starlonista.
Harju:                  Miten tää nyt sitten istuu siihen, että te olisitte maksanut tämmösiä…Onks teillä tämmösiä tositteita? Mä näytän. Tää on siis liitteen KT kirjallinen todiste 28:sta tähän isompaan läpyskään saakka on näitä teidän ja tossa on se katsokaa nyt vähän läpi sitä.
Metsäpuro:          No tässäkin, esim. 90 se on ilman muuta näissä autoasioissa.
Harju:                  Kun te katsotte noita tositteita, niin onkos ne nyt liitetty sitten teidän Starlonin ja sen K-Tuotteen
Metsäpuro:          E, ei ole, Että se mikä tossa on se kasetti, niin se on ilman muuta siellä kirjanpidossa.
Harju:                  Onks noissa sitten muita sellaisia maksuja, jotka liittyy kasetteihin kuin se 20 000, jossa se lukee?
Metsäpuro:          Mä oon sanonutkin tää oli just kun tää esim. tuotiin mulle nää laput eteen, kun ei tiedetä mitä kysytään, niin mä sanon, ett se on niin kun painostavaa. Kaikki, mitä se firma on ostanut, niin se on myös kirjanpidossa ja maksettu. Niin kuin mä sanoin, että niissä autohommissa sieltä äkkiä sitä summaa tulee, että näin jälkikäteen mä en oikein näitä oikein muista. Mutta tässä on nyt esim. tämmönen tota maksaja Starlon Oy ja tää on tota 20 000. Tässä lukee ”kaseteista”. Niin tää on liitetty sinne Starlonin kirjanpitoon. Mutta jos siellä joku on joukossa on joku ennakkomaksu, siitä mä en ole ihan, en ihan pysty sanoon, että.
Harju:                  Se ois ennakkomaksu, kun te sanoitte, että te luulitte että se menee NTC:n tilille, mutta pitäis sitten olla joku vinkki, että mitä maksua se sitten on.
Metsäpuro:          Hmm-m. Tää tässäkin on niin laina, että kyllä nää on niin kuin…
Harju:                  Onkos noi merkinnät pötyä, että on laina?
Metsäpuro:          Ei, kyllä se on ihan näin se asia.
Harju:                  Kirjoitittekos te aina sen syyn, että oliks se lainaa, vai mitä se oli?
Metsäpuro:          No, sanotaan, että näistä nyt ainakin näkee. Muistan, se ensimmäinen poliisi kun sieltä tiputellen tuotiin joku lappu eteen, että mikä tää on, niin niin kuin mä sanoin, niin se on aika vaikee jälkeenpäin, se on siellä kuitenkin kirjanpidossa, ne mitkä se on kaseteista, niin ne on kuitenkin kasetit maksettu.
Harju:                  Jos siellä olikin joku kasettimaksujen ennakkomaksu, niin eikös se sitten näkyisi siellä teidän kirjanpidoissa jollain lailla - niin kuin osana sitä maksua?
Metsäpuro:          Joo, kyllä.

 

123 • 4 • 5 << Previous Next >>